SLOBODA. ROVNAKÉ PRÁVA. ZRUŠENIE TRESTU SMRTI. To je odkaz inšpiratívnej Maryam Rajavi

V roku 2014 sa konalo v hlavnom meste Francúzka, Paríži „Medzinárodné zhromaždenie za slobodný Irán“. Zúčastnilo sa ho viac ako 300 iránskych združení z celého sveta, rôzne organizácie a študenti z Austrálie, Kanady, USA a Európy.

Na podujatí za zhromaždilo viac ako 100 000 ľudí, ktorí prišli podporiť 10 bodový plán Maryam Rajavi (prezidentka rady pre odpor v Iráne)  a vypočuť si ďalších významných rečníkov z Ameriky a iných krajín.

Príchod Maryam Rajavi na javisko bol veľmi emotívny, sprevádzaný národnou hymnou a podporou davu. V jej prejave zdôraznila, že chcú pomôcť vybudovať republiku, ktorá bude postavená na všeobecnom volebnom práve, slobode vyjadrovania a bezpodmienečnom prístupe všetkých k internetu. Zároveň sa zaväzujú zrušiť trest smrti, oddeliť cirkev od štátu a zrušiť všetky formy diskriminácie voči nasledovníkom akéhokoľvek náboženstva a vyznanie. Veria v rovnosť mužov a žien v politických, sociálnych a ekonomických oblastiach; veria v právny štát a spravodlivosť, zaväzujú sa dodržiavať Všeobecnú deklaráciu ľudských práv aj iné medzinárodné dohody a zmluvy. Nakoniec zdôraznila, že chcú Irán bez zbraní hromadného ničenia a budú za to bojovať.

Dúfajme, že sa odkaz tohto zhromaždenia a od Maryam Rajavi dostane do tých správnych uší a táto krajina sa postupne začne meniť k lepšiemu. Pretože, jej občanov čaká ešte veľmi dlhá cesta, kým ich prosby budú vypočuté. A preto je takáto iniciatíva potrebná aj naďalej.

„Medzinárodné zhromaždenie za slobodný Irán“ sa konalo v Paríži v roku 2015 a koná sa aj v roku 2016, a to presne 9. júla. Tento rok na konferencii uvidíte aj orchester z Albánska a dvoch rečníkov zo Slovenska.

Kto by mal záujem zúčastniť sa výletu, počas ktorého navštívite konferenciu a druhý deň je celý voľný v Paríži, tak odchod je 8. júla a príchod 11. júla na Slovensko autobusom.  Cena výletu je 40 eur, s tým, že v cene je zahrnuté jedlo počas konferencie (sendviče + voda), ubytovanie 1 noc v hoteli + raňajky a cesta do, z Paríža. Účasť na konferencii je nutná, inak si účastník musí zohnať ubytovanie sám.

V prípade záujmu píšte na shynini1@gmail.com.

 

 

 

 

 

O mib

Odporúčame pozrieť

Cipollone: Inflácia v eurozóne môže v polovici roka 2025 dosiahnuť cieľ ECB

Európska centrálna banka (ECB) je stále viac presvedčená, že inflácia v eurozóne klesne späť na …

Consent choices