Komisár pre hospodárske a finančné záležitosti, dane a clá Pierre Moscovici PHOTO: © European Union- EP.

Eurokomisár Moscovici je presvedčený, že v druhej polovici roka Grécko zaznamená pozitívny rast

Poslanci ľavicových skupín S&D, GUE/NGL a Zelení/EFA, ako aj členovia konzervatívnej frakcie ECR vo vášnivej rozprave o gréckom programe makroekonomických úprav varovali veriteľov krajiny a Medzinárodný menový fond (MMF) pred tlakom na ďalšie reformy a zasadili sa za čiastočné oddlženie Atén. Niektorí poslanci kritizovali MMF za príliš tvrdé presadzovanie reforiem, členovia stredopravej EPP však trvali na ich nevyhnutnosti.

Komisár pre hospodárske záležitosti Pierre MOSCOVICI poslancov informoval o výsledkoch pondelkového zasadnutia Euroskupiny. Uviedol tiež, že Grécko by malo zaznamenať v druhej polovici roka 2016 návrat k rastu a deficit krajiny by mal v roku 2017 klesnúť pod 3%.

Euroskupina by na svojom stretnutí dňa 24. mája mala podľa komisára Moscoviciho dospieť k dohode na reformách a mechanizme riešenia nepredvídaných udalostí s cieľom zaistiť primárny prebytok rozpočtu Grécka vo výške 3,5% do roku 2018 tak, aby mohli byť uvoľnené ďalšie prostriedky naviazané na grécky program makroekonomických úprav. Ďalším krokom by podľa komisára mali byť rokovania o čiastočnom oddlžení Atén.

Viac..  M. Draghi: EÚ potrebuje radikálne reformy

Reakcie slovenských poslancov

„Je dobrou správou, že grécka vláda sa konečne začala správať zodpovedne a prijíma potrebné reformy. Je dôležité, aby na začatej ceste pokračovala a naďalej konsolidovala štátne financie,“ uviedol poslanec Ivan Štefanec (EPP, SK).

O dac

Odporúčame pozrieť

Europoslanci schválili podporu obchodu pre Ukrajinu aj ochranu poľnohospodárom EÚ

Európsky parlament v utorok schválil predĺženie dočasných opatrení na liberalizáciu obchodu pre Ukrajinu a zároveň …

Consent choices