Europsky parlament
Európsky parlament. PHOTO: © European Union- EP.

Europoslanci budú rokovať o Turecku, utečencoch a obnove Schengenu

Liberalizácia vízového režimu s Tureckom, migrácia a dopad utečeneckej krízy na Schengenský priestor budú v stredu po 15h predmetom troch samostatných rozpráv poslancov s prvým podpredsedom Európskej komisie Fransom Timmermansom, komisárom Dimitrisom Avramopoulosom a holandským predsedníctvom.

Poslanci sa vyjadria k návrhu Európskej komisie na zmenu dublinského nariadenia, ktoré určuje členský štát zodpovedný za posúdenie tej-ktorej žiadosti o azyl. Plénum bude následne diskutovať so zástupcami Rady a Komisie o možnostiach obnovy plne fungujúceho Schengenského priestoru s voľným pohybom osôb potom, ako niekoľko schengenských krajín v reakcii na prílev migrantov a žiadateľov o azyl obnovilo kontroly na vnútorných hraniciach EÚ.

Rozpravu o návrhu nových azylových pravidiel EÚ otvorí podpredseda EK Timmermans a ukončí komisár Avramopoulos. V rozprave o Schengene a Turecku bude exekutívu EÚ zastupovať komisár Avramopoulos.

Turecko: Vízová liberalizácia až po splnení podmienok

Približne od 18h budú poslanci diskutovať so zástupcami Komisie a Rady o pokroku Turecka na ceste k uvoľneniu vízového režimu. Komisia dňa 4. mája navrhla zrušenie vízovej povinnosti pre tureckých občanov, a to napriek tomu, že Ankara dosiaľ nesplnila všetky s tým súvisiace požiadavky. Lídri politických skupín v EP vyhlásili, že Parlament sa začne zaoberať legislatívou v oblasti vízovej liberalizácie s Tureckom až v momente, keď Ankara podmienky splní.

Viac..  Ženy musia mať plnú kontrolu nad svojimi sexuálnymi a reprodukčnými právami

Akékoľvek opatrenia týkajúce sa uvoľnenia vízovej povinnosti sú predmetom spolurozhodovania Európskeho parlamentu a Rady (ministrov) EÚ.

O dac

Odporúčame pozrieť

Komisia uverejňuje správu o stave Schengenu s prioritami na nasledujúci rok

Komisia predstavila správu o stave Schengenu za uplynulý rok, ktorá zároveň stanovuje nové priority na nasledujúci …

Consent choices