Poslanci sa chystajú hlasovať o posilnení právomocí Europolu

Európsky policajný úrad Europol, ktorého hlavnou úlohou je pomáhať členským štátom v boji proti terorizmu a závažnej trestnej činnosti, by mal dostať v blízkej budúcnosti nové právomoci. Tie by mu mali pomôcť lepšie sa popasovať s terorizmom. Parlament sa na nich už predbežne dohodol s Radou, v stredu bude o nich rokovať a hlasovať parlamentné plénum.

Europol začal fungovať v roku 1999 a v roku 2010 sa stal agentúrou EÚ na presadzovanie práva. Sídli v holandskom Haagu a pracuje preň okolo 900 ľudí. Národným úradom pomáha vymieňať si a analyzovať informácie a hodnotiť riziká. Nemôže však viesť vyšetrovania v členských štátoch a nemá právo zadržiavať podozrivých.

Každoročne ale vyšetruje viac ako 18 tisíc cezhraničných prípadov terorizmu alebo medzinárodnej trestnej činnosti, ako je napríklad obchodovanie s drogami, obchodovanie s ľuďmi alebo počítačová kriminalita.

Nové právomoci

Nové pravidlá Europolu uľahčia vytváranie špecializovaných jednotiek na boj proti prichádzajúcim hrozbám. Taktiež by sa malo vyjasniť postavenie centier ako je Európske protiteroristické centrum, ktoré začalo pracovať v januári tohto roku. V niektorých prípadoch bude mať Europol právo vymieňať si informácie so súkromnými firmami. Bude tak môcť napríklad požiadať Facebook, aby odstránil stránky Islamského štátu.

Viac..  Predsedníčka EK zaželala Pellegrinimu úspech pri plnení nových povinností

Nariadenie, ktoré stanovuje tieto nové pravidlá, obsahuje aj záruky ochrany údajov a pamätá aj na demokratický dohľad.

Parlamentu a Rade sa podarilo v tejto súvislosti dosiahnuť predbežnú dohodu už 26. novembra 2015. Štyri dni na to ju odobril výbor pre občianske slobody. V stredu 11. mája bude o nej rokovať a hlasovať parlamentné plénum.

Nové nariadenie, ak bude prijaté, vstúpi do platnosti 1. mája 2017.

O dac

Odporúčame pozrieť

Európsky parlament

Odhalenie špiónky aj podpora 50 miliárd eur. Europarlament zhodnotil dva roky vojny

Už sú to dva roky od agresívneho napadnutia Ukrajiny Ruskom. Toto dvojročné obdobie bilancoval už …

Consent choices