Mikolasik Duisburg
Europoslanec Miroslav Mikolášik v Duisburgu. PHOTO: archív MM.

Čínska oceľ nesmie zničiť európsku výrobu, apeluje Mikolášik

Nesmieme dopustiť, aby čínska oceľ zničila európsku hutnícku výrobu s desiatkami tisíc pracovných miest pre Európanov, vyhlásil europoslanec Miroslav Mikolášik po oficiálnej návšteve v oceliarni Thyssenkrupp v nemeckom Duisburgu. V hre je podľa neho aj práca pre Slovákov v košickom U. S. Steel.

Oceľ dovezená do krajín EÚ za dumpingové ceny postupne nahrádza domácu výrobu. V minulom roku predstavoval dovoz z tretích krajín 17% z celkového množstva, pričom čínska oceľ sa na ňom podieľala v objeme 32% a ruská 29%. Dovoz ocele z Číny však nespĺňa požiadavky tzv. fair trade a negatívny vplyv moderných oceliarskych spoločností v Európe na životné prostredie je výrazne nižší, upozorňuje Mikolášik.

Zatiaľ čo členské štáty EÚ vyprodukujú 9,7 miliónov ton CO2, Čína vyprodukuje 13,9 miliónov ton, čo predstavuje import 4,2 miliónov ton CO2 do Európy. To je ekvivalentné napríklad množstvu emisií približne 2,1 miliónov automobilov. V otázke nekalých praktík Číny, ktoré nie sú v súlade s požiadavkami „fair trade“, EÚ bojuje nástrojmi na ochranu európskeho obchodu.

Čínu nemožno považovať za trhovú ekonomiku z dôvodu štátnej kontroly nad oceliarskym priemyslom, pričom nespĺňa základné kritériá EÚ. Štát napríklad dotuje súkromné spoločnosti či nekladie dôraz na dodržiavanie bezpečnostných štandardov, pokiaľ ide o ochranu životného prostredia. Udelenie Štatútu trhovej ekonomiky Číne by znamenalo zneefektívnenie európskych antidumpingových opatrení. Ohrozené je aj prežitie výroby ocele v Nemecku,doplnil Mikolášik s tým, že „akékoľvek rozhodnutie EÚ musí byť založené na riadne vykonanom zhodnotení vplyvov v hospodárskej a sociálnej oblasti, ako aj v oblasti konkurencieschopnosti“.

Viac..  Europoslankyňa Miriam Lexmann: Musíme prehodnotiť ciele "Green Dealu"

Vývoz čínskej ocele dnes zaplavuje svetové trhy, pričom cieľom sú susediace ázijské, ale aj hlavné zahraničné oceliarske regióny, vrátane EÚ, USA, Latinskej Ameriky a Stredného východu. Mikolášik absolvoval výjazd skupiny zástupcov Európskeho parlamentu do oceliarne Thyssenkrupp v nemeckom Duisburgu v prvom májovom týždni.

O dac

Odporúčame pozrieť

Európa chce od Číny dve veci, ale nie je isté či ich dostane

Európa chce od Číny dve veci – zmenu jej relatívne proruského postoja k vojne na …

Consent choices