Europoslanci kritizovali finančné sankcie za odmietanie povinných kvót pre utečencov

Nefunkčné dublinské pravidlá, ktoré aktuálne určujú členský štát zodpovedný za spracovanie tej-ktorej žiadosti o azyl v EÚ, musia byť nahradené účinným azylovým systémom založeným na vzájomnej solidarite členských štátov a umožňujúcim efektívne spracúvanie žiadostí o azyl. Vyplýva to z rozpravy poslancov o návrhu Európskej komisie na reformu dublinského systému.

Mnoho poslancov v rozprave vyjadrilo sklamanie nad návrhom z dielne Komisie, ktorý nie je podľa nich dostatočne ambiciózny. Z poslaneckých lavíc zaznievali aj pochybnosti ohľadom realizovateľnosti navrhovaného systému prerozdeľovania žiadateľov o azyl.

Kritiku zožal tiež návrh, podľa ktorého by sa členské štáty mohli vyhnúť prijatiu žiadateľov o azyl výmenou za finančný príspevok tým krajinám EÚ, ktoré sa namiesto nich podujmú na spracovanie azylových žiadostí. Časť poslancov však obhajovala suverenitu členských štátov pri rozhodovaní o prijatí či neprijatí žiadateľa o azyl a kritizovala plány, podľa ktorých by krajiny EÚ museli finančne prispievať v prípade, že žiadateľov o azyl neprijmú.

Reakcie slovenských poslancov

 „Aktuálne udalosti nám ukázali, že európsky azylový systém potrebuje reformu. Mali by sme sa však vydať skôr cestou dôslednej identifikácie a selekcie žiadateľov, zlepšenia procesov ich integrácie do spoločnosti, osvety a, v neposlednom rade, aj vyhosťovania tých, ktorí nedodržiavajú naše zákony,“ uviedol poslanec Ivan Štefanec (EPP, SK).

Viac..  Európsky parlament schválil reformu trhu EÚ s elektrinou

Súvislosti

Návrh na reformu dublinského nariadenia predložila Európska komisia dňa 4. mája. Súčasťou predloženého textu je zachovanie kritéria prvej krajiny zakotvenom v súčasných dublinských pravidlách, no zároveň jeho doplnenie o korekčný mechanizmus prerozdeľovania, ktorý by sa mal automaticky aktivovať v prípade, ak bude ktorýkoľvek členský štát čeliť  neprimerane vysokému počtu žiadostí o azyl. Členské štáty, ktoré sa rozhodnú nezúčastňovať na systéme prerozdeľovania, by museli preukázať finančnú solidaritu úhradou sumy vo výške 250.000 eur za každú žiadosť o azyl, ktorú za nich spracuje iný členský štát.

Európsky parlament prijal v apríli 2016 uznesenie o potrebe holistického prístupu EÚ k migrácii. Poslanci požadovali radikálnu reformu dublinského nariadenia, ktorá by zaistila spoločnú zodpovednosť, solidaritu a rýchlejšie spracúvanie žiadostí o azyl.

O dac

Odporúčame pozrieť

europsky parlament

Europoslanci žiadajú ráznu reakciu v rámci boja proti ruskému zasahovaniu

Európsky parlament vyzýva politické vedenie v EÚ a členské štáty, aby urýchlene a rázne bojovali …

Consent choices