maria arena
Europoslankyňa Maria Arena. PHOTO: © European Union- EP.

Platiť za rodičovskú dovolenku je pre štáty investícia do budúcnosti, tvrdí Maria Arena

Rodičovská dovolenka by mala byť pre oboch rodičov, no je len málo otcov, ktorí radi vymenia kanceláriu za detské ihrisko. Starostlivosť o deti tak stále ostáva na matkách, ktoré kvôli tomu pozaostávajú v kariérnom postupu. Prečo je tomu tak a čo by sme mali robiť, aby mali otcovia a matky rovnaké povinnosti, hovorí belgická sociálna demokratka Maria Arena. Jej správa, korá hodnotí vykonávanie smernice o rodičovskej dovolenke, bude predmetom plenárnej debaty aj hlasovania.

Európski zamestnanci majú nárok na rodičovskú dovolenku, keď sa im narodí dieťa, alebo keď si ho adoptujú. Jednotlivé členské štáty si však svoje pravidlá určujú samy a preto v tejto oblasti existujú podstatné rozdiely, vrátane výšky finančného príspevku, ktorý rodič počas tejto „dovolenky“ dostáva.

Maria Arena tvrdí, že na to, aby si rodičovskú dovolenku brali i muži, je kľúčové, aby bola poriadne platená. „Rodičovská dovolenka musí byť platená, inak tu nebudeme mať spravodlivosť medzi mužmi a ženami, čo sa týka pracovného a rodinného života a nepodarí sa nám skoncovať s diskrimináciou žien na pracovisku,“ vysvetľuje.

Viac..  Porušovanie sankcií bude v EÚ trestné. Naprieč krajinami sa zavádzajú prísne tresty

Taktiež podotýka, že niektoré členské štáty „nepovažujú platenie za rodičovskú dovolenku ako investíciu, ale ako výdaje.“ Svojou správou chce presvedčiť členské štáty, že poskytovaním rodičovskej dovolenky v podstate pomáhajú vytvárať viac kvalifikovanej pracovnej sily a tým aj výhody pre firmy.

O dac

Odporúčame pozrieť

EU vlajky

Európsky parlament vyzýva na opatrenia proti narúšaniu hodnôt EÚ v členských štátoch

Europoslanci v stredu varovali pred zhoršením demokracie v mnohých členských štátoch a kritizovali nečinnosť Komisie …

Consent choices