benova
Monika Flašíková-Beňová, slovenská europoslankyňa. PHOTO: © European Union - Source EP.

Monika Beňová: V boji proti obchodovaniu s ľuďmi je dôležitá prevencia, tvrdý postih páchateľov a ochrana obetí

Dôležitou témou plenárneho zasadnutia Európskeho parlamentu (EP) je správa týkajúca sa uplatňovania smernice zameranej na boj proti obchodovaniu s ľuďmi. Vyplýva z nej potreba omnoho dôslednejšej ochrany obetí a zároveň prísnejšieho postihovania páchateľov.

Štatistiky ukazujú, že drvivú väčšinu obetí týchto závažných trestných činov tvoria ženy. „Dostupné údaje hovoria, že sa ich týka až 4/5 zo zdokumentovaných prípadov. Ide napríklad o obete sexuálneho vykorisťovania, nútenej práce a žobrania, manželstiev vynútených násilím, či nezákonných adopcií,“ priblížila poslankyňa EP Monika Flašíková Beňová. Tieto informácie sú však podľa nej neúplné a realitu tak odzrkadľujú len čiastočne. „Množstvo obetí totiž tieto činy z rôznych dôvodov nenahlasuje a nepodarí sa ich tak identifikovať,“ uviedla.

Európska smernica z roku 2011 zameraná proti tomuto druhu násilia stanovila trestný rámec na postihovanie obchodníkov s ľuďmi. Jej uplatňovanie na národnej úrovni v jednotlivých členských štátoch sa však mnoho krát ukazuje ako nepostačujúce. „Kľúčová je predovšetkým prevencia. Rovnako však aj tvrdý postih páchateľov a dôsledná ochrana už existujúcich obetí,“ zdôraznila europoslankyňa. Tie sú veľmi zraniteľné a vyžadujú si osobitný prístup. „Jeho súčasťou musí byť adekvátna materiálna, zdravotná, ale aj psychologická pomoc. Dôležité je aj poradenstvo, či kvalitné právne zastupovanie pri súdnych procesoch a vymáhaní si odškodného,“ uzavrela Monika Flašíková Beňová.

Viac..  Europarlament schválil historicky prvé pravidlá EÚ o boji proti násiliu na ženách

O dac

Odporúčame pozrieť

nasilie

Europarlament schválil historicky prvé pravidlá EÚ o boji proti násiliu na ženách

Cieľom nových pravidiel je predchádzať rodovo motivovanému násiliu a chrániť jeho obete, najmä ženy a …

Consent choices