nevystavené obrazy v Bruseli
Zdroj: Marek Ormandík, Erik Binder

Slovenskí umelci sú príliš kontroverzní. Tieto obrazy odmietli vystaviť v Bruseli

BRATISLAVA, BRUSEL – Slovenskí umelci sú príliš kontroverzní na to, aby ich diela mohli byť vystavené v budove Európskej rady. Voči maľbám dvoch našich umelcov sa vyslovila komisia, ktorá schvaľuje výber obrazov z každej z 28-ich európskych krajín. Oslovili sme odmietnutých umelcov a zisťovali čím ich diela vyvolali nevôlu.

V administratívnej budove európskej komisie budú visieť diela súčasných slovenských výtvarných umelcov. Dvoch však komisia z výberu vyradila, ich diela sú vraj kontroverzné.

„Dôvodom bola výhrada, že evokujú negatívne motívy, ktoré v súčasnej geopolitickej situácii nepovažujú za vhodné vystaviť v administratívno-politickom priestore, v ktorom sa denne pohybujú stovky úradníkov a politikov z celého sveta rôznych kultúr a vierovyznaní,“ uviedol hovorca ministerstva kultúry Slovenskej republiky Jozef Bednár.

Kontroverzné obrazy

Jeden z odmietnutých obrazov je zo série Trest Mareka Ormandíka. Umelec, ktorý z terasy svojho ateliéru pri dobrom počasí dovidí až na Alpy, nerozumie odmietnutiu.

„Odôvodnenie mi príde absurdné ako celá táto kauza. Ja nedávam odpovede, sú to otázky. Ak provokovať, tak k zamysleniu, nie niekoho uraziť,“ myslí si umelec Marek Ormandík, podľa ktorého je na odmietnutom obraze namaľovaný starý anjel s krídlami.
Nová vlajka EÚ

Erik Binder vytvoril obraz „Akoby nás jedna mater mala“ práve z pohnútok rovnosti, ktorá nás má v Európe spájať. „Skôr som mal pocit, že to bude nová vlajka EU,“ vysvetľuje Erik Binder.

Ani on obraz nevytvoril ako provokáciu či urážku. „Niekedy môže provokovať aj bez zjavného zámeru a to sa podarilo mne tentokrát. Skôr som si myslel, že je to naopak, za pozitívnu vec, aby sme si uvedomili, že všetci sme ako by nás jedna mater mala,“ dodáva Erik Binder.

Viac..  Vlani sa stalo v EÚ obeťami dopravných nehôd 20.400 ľudí, SR nad priemerom Únie

„Nejaký úradník, ktorý vo svojom živote už nikdy nebude mať možnosť rozhodovať o tom, čo je a čo nie je dobré umenie, v tomto okamihu rozhodne,“ hovorí Viktor Frešo, ktorý má s kontroverznými dielami bohaté skúsenosti, nebol odmietnutý.

Ako Frešo vysvetľuje na obraz použil motív, ktorí je síce ironický, ale to je až v druhom pláne. Úradníkom sa to zdalo asi prijateľné, ide totiž o kvetinky.

Európske inštitúcie sa možno len snažia vyhnúť kauze, akou bolo dielo Entropia počas českého predsedníctva. „Možno že to s tým súvisí. Vtedy to bol veľmi veľký škandál, písalo sa o tom všade na svete. Žeby až tak sa zbláznili z toho, že sa tak boja tam dať hocičo?“ Pýta sa Viktor Frešo.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices