Lajcak Berlin
Diskusia o stave Európy v prenose WDR na pôde nemeckého MZV. PHOTO: Archív MZV.

Lajčák: Európsky spôsob riešenia problémov je v dialógu

„Najlepší európsky spôsob pri riešení kríz a problémov je počúvať sa navzájom a snažiť sa spoločnými silami dopracovať ku konsenzu.“ Na Európskom fóre nemeckej verejnoprávnej televízie WDR v Berlíne to uviedol minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák.
V diskusii, ktorá sa konala v priestoroch spolkového ministerstva zahraničných vecí, vystúpil spoločne s luxemburským rezortným kolegom Jeanom Asselbornom. Európske fórum, ktoré organizuje WDR už 19 rokov, je medzinárodná konferencia popredných európskych politikov a tento rok v jej ďalších blokoch vystúpila aj nemecká kancelárka Angela Merkelová a predseda Európskej komisie Jean Claude Juncker.
Ministri M. Lajčák a M. Asselborn diskutovali v časti nazvanej „Európa v krízovom režime – Európa po kríze“ a venovali sa prioritne téme migrácie. „Slovensko nebolo nikdy zdrojom problémov Európskej únie a vždy prejavilo solidaritu pri hľadaní celoeurópskych riešení,“ zdôraznil minister M. Lajčák v reakcii na otázky o postoji SR k migračnej kríze. „Od začiatku sme poukazovali na potrebu nájsť udržateľné a dlhodobé riešenie a nesústrediť sa len na povinné kvóty, ktoré, mimochodom, nefungujú dodnes,“ poznamenal minister M. Lajčák.
EÚ však podľa neho vždy vo svojej histórii dokázala nájsť účinné riešenie a vyjsť z každej krízy posilnená. „Rovnako napokon spoločnými silami prekonáme aj migračnú krízu, ale musíme sa o to snažiť spoločne. Nemôže tu existovať taká veľká priepasť medzi tým, čo od nás chce Brusel a čo očakávajú naši občania. Výčitky na adresu štátov s iným názorom na povinné kvóty nás neposunú bližšie k riešeniu,“ upozornil minister M. Lajčák a dodal, že aj riešenie migračnej krízy sa môže zrodiť len v spoločnom úsilí všetkých zainteresovaných.
O migračnej kríze, ale aj o ďalších závažných zahraničnopolitických témach ako sú Ukrajina, boj proti terorizmu a o európskej susedskej politike, vrátane procesu rozširovania EÚ, hovoril minister M. Lajčák aj na osobitných stretnutiach so zahraničnopolitickým poradcom kancelárky A. Merkelovej Christophom Heusgenom a predsedom zahraničného výboru Bundestagu Norbertom Röttgenom. Oboch tiež informoval o prípravách Slovenska na predsedníctvo v Rade EÚ a prioritných témach, na ktoré sa chceme počas šiestich mesiacov na čele EÚ zamerať.
Viac..  Europoslanci schválili reformy pre udržateľnejší a odolnejší trh EÚ s plynom

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices