Obama: sankcie voči Rusku nezrušíme, ruská armáda je agresívna

WASHINGTON – Americký prezident Barack Obama sa spolu s lídrami Dánska, Fínska, Islandu, Nórska a Švédska zhodol na potrebe zachovania sankcií voči Rusku. Vyjadril sa tak počas summitu s lídrami severských krajín, ktorý sa v piatok konal vo Washingtone. Citovala ho agentúra Reuters.

Účastníci summitu zdieľali podľa amerického prezidenta Baracka Obamu spoločné obavy, ktoré v nich vyvoláva „agresívna vojenská prítomnosť“ Ruska v Škandinávii. Predstavitelia zúčastnených krajín v spoločnom vyhlásení zároveň zdôraznili svoj záväzok týkajúci sa zaistenia bezpečnosti na východnej hranici NATO.

„Vyzývame Rusko na zabezpečenie toho, že jeho vojenské manévre a cvičenia budú plne v súlade s jeho medzinárodnými záväzkami a povinnosťami voči bezpečnosti a stabilite,“ vyhlásili lídri. Súčasne vyzvali Moskvu na vzájomný dialóg s cieľom „posilniť transparentnosť a znížiť riziko“.

Anexia Krymu

Severské a pobaltské štáty a tiež NATO v posledných mesiacoch hlási rad incidentov s ruskou armádou, predovšetkým s ruským vojenským letectvom. Spory medzi Západom a Moskvou sa vyhrotili po zvrhnutí proruského ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča v roku 2014, po ktorom vypukol konflikt na Donbase a Rusko anektovalo ukrajinský autonómny polostrov Krym. Európa a USA v reakcii na to uvalila na Rusko rad sankcií.

Aliancia plánuje, že do pobaltských republík a tiež do Poľska a Rumunska vyšle prápory o tisícke vojakov. Rozhodnutie v tejto veci sa očakáva na júlovom summite NATO v Poľsku.

Viac..  Nezamestnanosť v eurozóne zotrvala vo februári na 6,5 %

Dánsko tiež uviedlo, že pre aliančnú misiu v Afganistane uvoľní zhruba stovku vojakov a prispeje aj s finančnou pomocou. Do roku 2020 to každoročne bude 15 miliónov dolárov.

Klimatické zmeny

Tri spomedzi zúčastnených severských krajín – menovite Dánsko, Island a Nórsko – sú členmi Severoatlantickej aliancie, pripomína agentúra DPA. Ich lídri sa zasadzujú za užšiu spoluprácu NATO s Európskou úniou a chcú, aby táto otázka bola prioritou na nadchádzajúcom summite aliancie, ktorý sa uskutoční v júli vo Varšave.

Obama sa s lídrami piatich severských štátov dohodol tiež na vzájomnej spolupráci v boji proti klimatickým zmenám a pri implementácii parížskej klimatickej dohody. Spoločne vyzdvihli tiež potrebu ochrany Arktídy, ktorú v tejto súvislosti označili za jednu z „najzraniteľnejších oblastí“ na svete.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Putin demaskoval Fica, Slovensko zažíva hanbu

Vladimir Putin počas svojej každoročnej veľkej tlačovej konferencie pochválil Fica s Orbánom. Podľa ruského prezidenta …

Consent choices