Zmena stratégie: USA sa odvracia od Európy

Európa bola pre USA dlhšie ako storočie najdôležitejšia oblasť sveta. Amerika vstúpila do oboch svetových vojen a vytvorením NATO sa zaviazala k obrane Európy. Na kontinente skončilo obdobie vojen, píše Stephen Walt v publikácii Smerom k Európskej globálnej stratégii, a posledných 70 rokov mieru je pozoruhodný úspech.

Európania si zvykli spoliehať sa na to, že USA (NATO) obránia kontinent pred vonkajšími hrozbami. Európske výdavky na obranu sa postupne znižovali a dnes už nie je väčšina armád európskych štátov schopná väčších vojenských operácií.

Táto dlhá tradícia je u konca.

Vďaka vzostupu Číny a rastu ekonomickej dôležitosti regiónu, sa pozornosť USA otáča smerom k Ázii.

V ďalších desaťročiach bude Amerika presúvať do Ázie stále viac vojenskej sily. Tu bude uzavierať strategické partnerstvá a brániť Číne v získaní dominantného postavenia. Rovnako, ako tomu bolo v minulosti v prípade Nemecka a Sovietskeho zväzu.

Európa nebude v ázijskej stratégii USA hrať skoro žiadnu úlohu. Pre Európu nie je Čína hrozbou a európske štáty nemajú motiváciu podnikať proti Číne žiadne kroky. Naopak, mnohé z nich túžia s Čínou posilniť vzájomné vzťahy a zvýšiť investície a obchod. Aj v zbrojnej oblasti.

Európska bezpečnosť už nie je pre USA prioritou a americkí predstavitelia sa už dávnejšie zdráhajú dotovať európsku obranu. Kandidát na prezidenta Donald Trump otvorene hovorí o konci NATO.

Viac..  Martin Hojsík: Aj zástupca malej krajiny môže patriť k 12-tim najvplyvnejším politikom Európskeho parlamentu

Svet je stále nebezpečnejší

Pritom svet je stále nebezpečnejší. Krajiny na juhovýchod od hraníc Európy sú v plameňoch. Na východných hraniciach je vojna, ktorá sa pred niekoľkými rokmi zdala nepredstaviteľná. Vo svete sa vynárajú mocnosti, ktoré sú väčšie a silnejšie ako ktorýkoľvek európsky štát.

Našťastie je Európa bohatá a má ekonomické schopnosti potvrdiť svoje vedúce postavenie na svetovej scéne a zaistiť svoju obranu.

Problém je, že krízy v posledných rokoch podkopali európsku jednotu. Priepasť medzi členskými štátmi EÚ sa zväčšuje. Sebavedomie Európanov klesá a stúpa politický populizmus, ktorý môže rozvrátiť kontinent.

Rozvrátená a nejednotná Európa bude len voľným združením slabých a malých štátov. Hračka v rukách ostatných mocností. Neschopná vlastnej iniciatívy bude Európa len reagovať na prichádzajúce krízy. A to môže spôsobiť koniec európskeho mieru a blahobytu.

 

O Milan Polešenský

Generálny sekretár Union of European Federalists Slovakia.

Odporúčame pozrieť

Donald Tusk

K EÚ a transatlantickej spolupráci neexistuje alternatíva, uviedol Tusk v Paríži

K Európskej únii, transatlantickej spolupráci a NATO neexistuje alternatíva. Uviedol to poľský premiér Donald Tusk …

Consent choices