Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 19. týždňa 2016

 Korupcia je naďalej veľkým problémom

SVET: Korupcia vo verejnom sektore ročne zo svetovej ekonomiky odčerpáva od 1,5 do 2 bil. USD vo forme podplácania a nákladov, ktoré plynú zo spomaleného hospodárskeho rastu, straty daňových príjmov a pretrvávajúcej chudoby. Informoval o tom Medzinárodný menový fond [MMF]. Zamedzenie korupcii je podľa MMF kriticky dôležité pre dosiahnutie makroekonomickej stability, čo je jedným z hlavných mandátov fondu. Podľa MMF si boj s korupciou vyžaduje transparentnosť, jasný právny rámec, jasnú hrozbu dôsledkov a jasné smerovanie za deregulovaním ekonomík. Na základe výskumu Svetovej banky z roku 2005 dokument MMF predpokladá, že na korupciu sa ročne vynakladajú 2 % svetového HDP,“ uviedol analytický tím Poštovej banky. Nepriame náklady sú však vyššie, keďže korupcia znižuje vládne príjmy. Motivuje totiž subjekty k daňovým únikom, menej peňazí tak zostáva na verejné investície do infraštruktúry, vzdelávania a zdravotnej starostlivosti.

EURÓPA: Ekonomika regiónu východnej Európy a Kaukazu podľa Európskej banky pre obnovu a rozvoj [EBOR] sa v tomto roku oslabí o 0,2 %, ale v budúcom roku sa o 1,7 % zväčší. Banka predpokladá, že recesia v Rusku sa v tomto roku skončí a v jeho ekonomike sa v roku 2017 obnoví rast na úrovni približne 1 %, keďže ceny ropy sa zotavia. V prípade Ukrajiny EBOR očakáva rast HDP o 2 % v tomto aj v budúcom roku. Vlani sa ukrajinská ekonomika zmenšila o približne 10 %. Hospodársky rast celého regiónu 36 krajín zahŕňajúci krajiny východnej Európy ale aj Stredomoria a strednej Ázie, ktorým EBOR poskytuje pomoc, sa v tomto roku podľa prognózy banky prvýkrát za šesť rokov zrýchli.

VEĽKÁ BRITÁNIA: Ak by Británia odišla z Európskej únie, pre Nemecko by to do konca roka 2017 mohlo znamenať stratu až do 45 mld. EUR, keďže by to pravdepodobne poškodilo export najväčšej európskej ekonomiky. Vyplynulo to zo štúdie DZ Bank. Veľká Británia totiž patrí k najdôležitejším obchodným partnerom Nemecka. Ak by Briti odhlasovali odchod z EÚ, nemecké hospodárstvo by údajne začalo pociťovať vplyvy v druhej polovici tohto roka. V takom prípade by nemecká ekonomika v tomto roku posilnila iba o 1,4 % a nie o 1,8 %, ako DZ Bank v súčasnosti prognózuje. V budúcom roku by podľa štúdie banky nemecké hospodárstvo vzrástlo iba o 0,5 % a nie o predikovaných 1,7 %.

Viac..  Británia odmietla rokovania s EÚ o celoeurópskom programe mobility mladých ľudí

NEMECKO: Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble opäť kritizoval politiku rekordne nízkych úrokových sadzieb. Na vyhlásenia takéhoto typu sme si z jeho úst už v podstate zvykli. Tentokrát ale vynechal zo svojho komentára Európsku centrálnu banku a hovoril skôr všeobecne o rizikách príliš voľnej menovej politiky. Nulové a záporné úrokové sadzby prinášajú podľa neho vysoké politické riziko a centrálne banky vo svete by mali začať hľadať spôsob, ako tieto sadzby začať postupne zvyšovať. Zvyšovanie sadzieb by malo byť veľmi opatrné a pozvoľné.

O dac

Odporúčame pozrieť

brexit, londyn

Británia odmietla rokovania s EÚ o celoeurópskom programe mobility mladých ľudí

Britská vláda vylúčila akúkoľvek dohodu s EÚ, ktorá by mladým Britom uľahčila život, štúdium a …

Consent choices