Islamský štát vyzval na útoky v Európe a Amerike počas ramadánu

BAGDÁD – Extrémistická organizácia Islamský štát v novom posolstve vyzvala svojich stúpencov k útokom na Spojené štáty a Európu počas blížiaceho sa ramadánu, ktorý začína v júni. odkaz burcujúci k útokom na vojenské a civilné ciele je rozširovaný na twitteri, na ktorom sa podobné dokumenty obvykle objavujú.

„Ramadán, mesiac dobývania a džihádu. Nachystajte sa a buďte pripravení… urobiť z neho pre neveriacich všade na svete mesiac pohromy… hlavne vy, bojovníci a stúpenci kalifátu v Európe a Amerike,“ znie v posolstve. Autenticitu dokumentu nebola agentúra Reuters schopná overiť.

Agentúra Reuters uviedla, že najnovšia nahrávka je dielom hovorcu Islamského štátu abú Muhammada Adnáního.

Trestanie križiakov

„Aj to najmenšie, čo v ich krajinách urobíte, bude pre nás lepšie a trvalejšie, než to, čo by ste robili, keby ste boli s nami… Kiež by sme boli na vašom mieste, aby sme mohli trestať križiakov vo dne v noci,“ uvádza Adnání v odkaze.

Organizácia, ktorá založila kalifát na rozsiahlych územiach Sýrie a Iraku sa za posledný rok prihlásila k vražedným útokom na civilné ciele vo Francúzsku, Belgicku, v USA a iné. Dokument sa ale nijak nezmieňuje o štvrtkovom zrútení lietadla spoločnosti EgyptAir s 66 ľuďmi na palube. Niektorí vládni činitelia o ňom špekulujú ako o ďalšom teroristickom útoku džihádistov.

Viac..  Peter Pollák: Novinárom musíme zaručiť, aby nepísali pod tlakom, ale slobodne

Odveta za americké bombardovanie

Hovorca Islamského štátu naznačil, že útoky v západných krajinách by mali byť odvetou za letecké bombardovanie pozícií džihádistov koalíciou vedenou Američanmi od roku 2014. „Ich lietadlá nerozlišujú medzi civilistami a bojovníkmi, mužmi a ženami,“ znie odkaz.

Viac informácií sa  dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

more

Španielsko nepodporuje nasadenie misie EÚ na ochranu lodí v Červenom mori

Španielsko nesúhlasí s nasadením protipirátskej misie EÚ na účely ochrany námornej dopravy v Červenom mori …

Consent choices