Grécky parlament schválil automatické výdajové škrty v rozpočte

ATÉNY – Grécky parlament schválil balík reformných zákonov, ktoré sú podmienkou pre čerpanie ďalších miliárd eur zo záchranného programu. Súčasťou odsúhlasených opatrení je aj korekčný mechanizmus, ktorý v prípade nedodržania plánovaných prebytkových rozpočtov automaticky vykoná výdajové škrty.

Poslanci zdvihli ruku okrem iného pre zvýšenie daní, ďalšie úsporné opatrenia a tiež pre vznik obrieho privatizačného fondu, ktorý podľa agentúry AP bude spravovať takmer všetok štátny majetok.

Vláda premiéra Alexisa Tsiprasa má v 300-člennom parlamente väčšinu v podobe 153 hlasov. Proti reformám hlasoval len jeden poslanec Tsiprasovej ľavicovej strany Syriza, respektíve nepodporil vznik investičného fondu a korekčného mechanizmu.

Štátny bankrot

Grécko musí pre získanie ďalších miliárd eur zo záchranného programu preukázať, že úspešne plní podmienky úverového programu. Minister financií Euklidis Tsakalotos v minulých týždňoch upozornil, že pokiaľ nebude zhoda do mája, hrozí Grécku štátny bankrot. Do júla totiž nebude mať dostatok peňazí na ďalšiu splátku dlhu.

Viac..  Nové iniciatívy na posilnenie vedúceho postavenia európskeho priemyslu v oblasti progresívnych materiálov

Atény by vďaka reformám a zahraničnej pomoci mali v roku 2018 dosiahnuť primárny prebytok 3,5 percenta hrubého domáceho produktu. Medzinárodný menový fond sa ale domnieva, že to bez zmien v otázke zadĺženia nie je možné. Väčšina krajín eurozóny na čele s Nemeckom síce o zmiernení dlhu Grécka zatiaľ počuť ani nechcela, ale Atény dúfajú, že úspešné presadzovanie reforiem cestu k vymazaniu časti dlhu otvorí.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

ECB rozhodne o ďalšom smerovaní menovej politiky v eurozóne

Európska centrálna banka (ECB) rozhodne o ďalšom smerovaní menovej politiky v eurozóne. Zasadnutie sa uskutoční …

Consent choices