galko
Ľubomír Galko, podpredseda SaS. PHOTO: archív SaS.

Ľubomír Galko: Aj Slovensko čaká na svojho Hofera

Aj keď je tento komentár písaný v čase, keď ešte nie sú známe definitívne výsledky prezidentských volieb v Rakúsku a odhady sú mimoriadne vyrovnané (Hofer – Van der Bellen : 50% ku 50%), nie je pre jeho napísanie podstatné, kto sa nakoniec rakúskym prezidentom skutočne stane.

Rakúsko je oproti Slovensku bohatá krajina. S oveľa „bohatšou“ históriou otvorenosti k migrantom. Stačí sa prejsť po letisku Schwechat, častokrát nemáte pocit, že ste v Európe. Takisto bolo vždy Rakúsko viac „proeurópske, či prounijné“. Napriek tomu (alebo práve preto?) v ňom silnejú protiutečenecké a euroskeptické nálady. Prečo? No preto, lebo „migračná politika“ Bruselu je sebazničujúca. Bližšie sa venovať čiastkovým témam migračnej krízy, ako sú neexistujúce riešenia, neskoro realizované kroky, povinné kvóty, či naposledy absurdný úmysel pokút za neodobratých migrantov nie je nutné, popísalo sa toho už veľmi veľa, ja sám som napísal o tom už niekoľko komentárov (LINK : https://europske.noviny.sk/tag/lubomir-galko/)

Hofer vyhral na celej čiare prakticky všade, nevyhral len vo Viedni a Vorarlbersku. Môžeme sa len domnievať, že vo Viedni preto, lebo tam je naturalizovaných Rakúšanov a ich potomkov  z neeurópskych krajín najviac. Je možné, že Hofer vyhral takmer všade preto, lebo rakúski „štandardní“ politici, ktorí boli vždy schopní vytvoriť tú „pravú“ profederalistickoeurópsku, hoc aj ľavicovo – pravicovú pohodlnú vládnu väčšinu, zabudli, že občas sa tými vládnymi limuzínami treba nechať zaviezť aj mimo Viedne a treba z nich aj vystúpiť a ľudí počúvať. Ich názory, želania. Je pravdepodobné, že tie názory bežných ľudí tam už dlho nikto nepočúval. A ak sa ich sprostredkovane dozvedel, aj tak sa viac nimi nezaoberal.

Podobnosť so Slovenskom čiste náhodná?

Slovensko je na tom podobne. Nie v počte migrantov, tí sa k nám, našťastie nehrnú, ale v tom počúvaní názorov občanov. Tiež drvivú väčšinu politikov zaujímajú len tesne pred voľbami, potom ich názory nikoho nezaujímajú. A submisívny postoj voči Bruselu je najlepšie dokumentovaný „dvojkoľajnosťou“  predstaviteľov najväčšej strany vládnej koalície, strany Smer – SD. Iné hovoria doma, iné v Bruseli, inak sa správajú poslanci národného parlamentu, inak poslanci európskeho parlamentu za túto stranu.

Viac..  Peter Pollák: 40% energie spotrebuje vykurovanie budov, toto číslo musíme znížiť

Žiaľ, medvediu službu robia často aj jednostranné mediálne výstupy. Stačí si pozrieť prvé komentáre slovenských mienkotvorcov k rakúskym voľbám (napr : „Nepredstaviteľné, ale pravdivé : fašizmus sa vracia“, „Rakúsky volebný exces“, „Črtajúca sa katastrofa“ a podobne). Ani slovko zamyslenia sa o príčinách, prečo sa vlastne tých 50% ľudí rozhodlo voliť Hofera.

A podobne tendenčne sa, až na ojedinelé výnimky, vyjadrujú slovenské média či mienkotvorci smerom ku komukoľvek z nás, čo si dovolíme povedať, že EÚ treba reformovať a netreba bezducho a v predklone prijímať všetko, čo sa k nám dostane z Bruselu. Aj v prípade (ale nielen nej) migračnej krízy. Aj u nás sú akékoľvek kritické hlasy označované za protieurópske, fašistické, xenofóbne. Pojem eurorealista alebo eurokritik, či euroreformista je zásadne nahrádzaný pojmom euroskeptik. Nálepka strieda nálepku.

Ovocie nezáujmu „štandardných“ slovenských politikov o voličov, ale aj jednostranného mediálneho informovania, či skôr masírovania, máme už aj my, stačí si spomenúť na výsledky župných volieb v banskobystrickom VÚC alebo posledné parlamentné voľby. Aj keď treba objektívne spomenúť, že u nás toto ovocie dozrievalo hlavne kvôli dlhodobo neriešenej rómskej otázke, čoraz viac centralizovaná politika EÚ sa k tomu postupne však pridružila.  A zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by sa trend mal zmeniť. Slovenský Hofer sa už niekde v zákulisí v pokoji pripravuje a nás čakajú turbulentné a náročné časy.

Komentár pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk pripravil Ľubomír Galko, exminister obrany, podpredseda SaS.

O Ľubomír Galko

Ľubomír Galko - exminister obrany, tímlíder SaS pre vonkajšiu a vnútornú bezpečnosť, poslanec NR SR.

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár v utorok otvoril sériu podujatí, …

Consent choices