PREHĽAD: Toto je program europarlamentu, riešiť budú najmä energetickú úniu a jednotný digitálny trh

Potom ako sa poslanci vrátili zo svojich zahraničných delegácií a Európskeho podujatia pre mládež, pokračuje život v EP tak ako zvyčajne. V prvej polovici týždňa sú na pláne schôdze výborov. Tie sa budú okrem iného zaoberať GMO a správami od Europolu ohľadne terorizmu. V stredu a štvrtok je na pláne plenárne zasadnutie, ktorého hlavnými témami bude jednotný digitálny trh, transatlantická výmena údajov a energetická únia. V sobotu sa bude v našom sídle v Bruseli konať Deň otvorených dverí.

Plenárne zasadnutie

Počas plenárneho zasadnutia, ktoré sa uskutoční v stredu a štvrtok v Bruseli, sa budú poslanci zaoberať návrhom Komisie, ktorý sa týka transatlantickej výmeny údajov. Jeho cieľom je chrániť súkromie občanov EÚ pamätajúc pritom na právnu istotu pre podniky. Téma je i predmetom nezáväzného uznesenia, o ktorom bude plénum hlasovať vo štvrtok.

Reč bude aj o jednotnom digitálnom trhu. Komisia tu chce, aby mali firmy i občania lepší prístup k digitálnym tovarom a službám v zahraničí.

V stredu bude plénum rokovať o energetickej únii a konkrétne o tom, ako bojovať proti vysokým cenám energie. V EÚ je stále mnoho ľudí, ktorí si nemôžu dovoliť dostatočne kúriť.

Viac..  Europarlament prijal plán na ochranu trhu EÚ s energiou pred manipuláciou

Vo štvrtok je na pláne plenárna debata o kríze v mliečnom sektore a o opatreniach na jej riešenie. Poslancov čaká i hlasovanie o virtuálnych menách.

Výbory

Výbor pre občianske slobody v pondelok rokuje o dvoch správach z dielne Europolu pod názvom Terorizmus: situácia v roku 2016 a Zmeny v teroristických útokoch zo strany Islamského štátu.

Výbor pre životné prostredie bude v utorok hlasovať o námietkach proti uvedeniu na trh dvoch druhov geneticky modifikovanej kukurice. Tie môžu byť odolné voči niektorým chorobám i voči glyfosátu.

Deň otvorených dverí

V sobotu 28. mája sa bude konať už 24. Deň otvorených dverí. Tentokrát budú mať návštevníci možnosť prísť sa pozrieť do našej budovy v Bruseli. V Štrasburgu sa Deň otvorených dverí konal 8. mája.

O dac

Odporúčame pozrieť

Miriam Lexmann: Dodnes nevieme aký vplyv na človeka majú GMO rastliny

Chcete byť v obraze? Prihláste sa na bezplatný odber spravodajstva z EÚ 👉 PRIHLÁSENIE. Genómové …

Consent choices