Miroslav Lajčák je slovenským kandidátom na post šéfa OSN

BRATISLAVA – Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák je kandidátom slovenskej vlády na post generálneho tajomníka Organizácie spojených národov. S týmto návrhom premiéra Roberta Fica súhlasil kabinet. Lajčákovu nomináciu zašlú do New Yorku, kde by ju mali prijať a informovať o nej ostatné členské štáty OSN.

Slovenský minister zahraničných vecí by sa tak mal stať 11. oficiálnym kandidátom uchádzajúcim sa o tento post. Lajčák sa v minulosti v súvislosti s možnou kandidatúrou vyjadril, že „pre profesionálneho diplomata je to výzva, je to príležitosť a pred príležitosťami sa neuteká“ .

Voľba v júni

Súčasnému šéfovi tejto medzinárodnej organizácie Pan Ki-munovi vyprší mandát koncom tohto roka, meno jeho nástupcu by malo byť známe v októbri. BR OSN by sa podľa predbežných odhadov mala začať zaoberať voľbou v júni alebo v júli.

Jej členovia si budú vyberať z jednotlivých kandidátov dovtedy, kým nevzíde nominácia, ktorú pošlú Valnému zhromaždeniu OSN. Najviac zavážia hlasy stálych členov Rady, kompromis musia dosiahnuť najmä USA a Rusko. Funkčné obdobie generálneho tajomníka je päť rokov. Žiadna z krajín teraz otvorene nevyjadruje podporu jednotlivým kandidátom.

Tri kritériá

Pri výbere nástupcu Pan Ki-muna by sa mali brať do úvahy tri kritéria – kvalifikácia a skúsenosť, regionálna príslušnosť a rodová rovnosť. Slovensko patrí do východoeurópskej skupiny, ktorá zatiaľ ako jediná nemala svojho zástupcu na pozícii generálneho tajomníka.

Viac..  Europoslanci: EÚ musí aktívne podporovať ruskú demokratickú opozíciu

Preto sa predpokladá, že nový generálny tajomník bude pochádzať z regiónu východnej Európy. Z 10 kandidátov je sedem práve z tohto regiónu.

Vypočúvanie kandidátov

Nadchádzajúcu voľbu generálneho tajomníka v porovnaní s minulosťou sprevádzajú niektoré nové momenty. Patrí medzi ne aj vypočúvanie kandidátov zástupcami členských krajín. Časť oficiálnych kandidátov túto procedúru už absolvovala. Po stručnom predstavení v priebehu približne dvoch hodín odpovedali na zhruba 50 otázok. Minister Lajčák by ju mal absolvovať 7. júna.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk/ Richard Juriš

O dac

Odporúčame pozrieť

rada

Výbor ministrov Rady Európy odobril kandidátov na post generálneho tajomníka

Výbor ministrov Rady Európy (RE) v pondelok predložil Parlamentnému zhromaždeniu RE (PZ RE) kandidátne listiny …

Consent choices