Mladý Európan
Víťazi vedomostnej súťaže "Mladý Európan". PHOTO: archív ZEK v SR.

Poznáme víťazov súťaže Mladý Európan 2016

Dnes, 25.mája, sa v Tatrách uskutočnilo finále 11. ročníka vedomostnej súťaže „Mladý Európan„. Víťazi si hodnotné ceny v podobe študijno-informačnej návštevy inštitúcií Európskej únie v Bruseli, laptopov, či tabletov prevzali od podpredsedu Európskej komisie pre Energetickú úniu Maroša Šefčoviča.

Vo finále sa stretlo 13 súťažných družstiev – víťazov regionálnych kôl – zo stredných škôl z celého Slovenska. Študenti si zmerali svoje sily vo vedomostiach  z oblasti európskej histórie, geografie či zaujímavostí a významných osobností EÚ a jej členských krajín.

Tohtoroční víťazi:

1. miesto: Gymnázium Partizánske

2. miesto: Gymnázium Detva

3. miesto: Gymnázium Zvolen

 „Blahoželám víťazom 11. ročníka Mladého Európana. Táto súťaž dáva študentom možnosť ukázať svoje vedomosti o Európe a vyhrať zaujímavé ceny. Som veľmi rád, že záujem o ňu stúpa, je to dôkaz toho, že medzi študentmi je veľký záujem o Európsku úniu. povedal v tejto súvislosti vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Dušan Chrenek.

Záštitu nad súťažou aj tento rok prevzal podpredseda Európskej komisie pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič. Partnerom súťaže bol Úrad vlády Slovenskej republiky.

Viac..  Nové pravidlá EÚ na ochranu kritických hlasov pred súdnym zastrašovaním

Regionálne kolá sa uskutočnili  od 4.  do 29. apríla 2016.  Prvé kolo regionálnych súťaží pozostávalo z vedomostného testu o Európskej únii. V druhom kole mohli súťažiaci preukázať svoje jazykové zručnosti. Do tretieho kola regionálnych súťaží následne postúpili tri najlepšie súťažiace družstvá, čakali ich zaujímavé vedomostné otázky doplnené obrázkami. Víťazi regionálnych kôl zabojovali vo finále celonárodného kola.

Súťaž je určená študentom 2. a 3. ročníkov gymnázií a stredných odborných škôl z celého Slovenska a Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku ju organizuje v spolupráci s 12 regionálnymi informačnými centrami Europe Direct.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices