V zahraničí prichádza negatívny úrok: banka vám zaplatí, ak si od nej požičiate

BRATISLAVA – Požičiate si v banke peniaze a namiesto úrokov vám ešte zaplatia. V zahraničí sa niečo podobné deje. Nízke úrokové sadzby na trhu totiž prinútili finančné domy platiť klientom za to, že si práve od nich požičajú.

Dánsko, Švajčiarsko a Švédsko. V týchto krajinách si už vyskúšali aké to je, keď si banky platia za to, že si niekto od nich požičia peniaze. Za istých podmienok. „Dlžník vráti menšiu sumu, ako si od banky alebo inej finančnej inštitúcie požičal,“ hovorí analytička Poštovej banky Dominika Ondrová.

Úplne jednoduché to nie je. „Netreba si myslieť, že keď bude zápornú úroková sadzba, že klient vyhral, pretože banka vie, že dopláca a môže zvýšiť poplatky,“ hovorí analytik portálu financnahitparada.sk Pavel Škriniar.
STUP:

Prísť do banky po úver a neplatiť zaň ani cent navyše zatiaľ u nás nehrozí. A to aj napriek tomu, že sadzby na hypotékach sa až nebezpečne priblížili k jednému percentu. „Toto si je veľmi ťažké predstaviť v súčasnosti, lebo tá hypotéka je spojená s tým, že treba niečo platiť,“ hovorí Škriniar.

„Do úroku, ktorý vám stanoví banka vstupujú aj iné faktory. Ako napríklad riziková prirážka,“ dodáva analytička Poštovej Banky Dominika Ondrová.

Viac..  Martin Hojsík: Nie je dôvod, aby si banky držali vaše peniaze pri prevodoch. Zavádzame okamžité prevody

Okrem toho, potenciál úrokových sadzieb sme vyčerpali a na oživenie ekonomiky treba použiť iné nástroje. „Zavedenie negatívnych sadzieb by bolo ohrozenie pre finančnú stabilitu sektora nielen na Slovensku, ale v celej eurozóne, pretože je to morálny hazard,“ tvrdí analytička Slovenskej sporiteľne Katarína Muchová.

Záporné úrokové sadzby by tak mohli negatívne vplývať aj na tých, ktorí majú vklady v bankách. Sporenie by tak pre nich postupne stratilo zmysel. Precedens o zahraničia sa u nás zrejme opakovať nebude. „Pravdepodobne sa na najbližšom zasadnutí Európskej centrálnej banky sadzby nezmenia, pretože sa nezhoršil výhľad inflácie,“ dodáva Muchová.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

F. Villeroy: ECB zníži úrokové sadzby s veľkou pravdepodobnosťou v jarnom období

Európska centrálna banka (ECB) zníži úrokové sadzby „s veľkou pravdepodobnosťou“ ešte v jarnom období. Povedal …

Consent choices