ZITNANSKA, Jana
Jana Žitňanská. PHOTO: archív JŽ.

Europoslankyňa Žitňanská: Pokuty za migrantov neprinášajú riešenie, len ďalšie napätie

Slovenský europoslankyňa Jana Žitňanská sa vyjadrila k téme pokutovania členských štátov v prípade, že neprijmú migrantov. Podľa poslankyne tento návrh viac polarizuje spoločnosť a pomáha k rastúcej radikalizácii.

Myslíte si, že sú pokuty 250 000 eur za neodobranie migrantov primerané?

Myslím, že táto téma je veľmi nešťastná. V Európe vidíme radikalizáciu jednotlivých skupín, vidíme ako sa vytvára obrovské napätie vo vzťahu k tejto téme. Tento návrh neprináša riešenie, len ďalšie napätie. Hovoriť o výške sumy mi príde úplne nenáležité. Hovorme o riešeniach, ktoré povedú k zníženiu napätia v spoločnosti, ktoré pomôžu konkrétnych ľuďom na úteku pred vojnou a ktoré pomôžu nášmu kontinentu naďalej fungovať ako Únii krajín, ktoré sú si rovné, ktoré spolupracujú, kde sa ľudia cítia bezpečne, kde môžu cestovať a podobne. Mám pocit, že sa trochu zacyklujeme a Komisia akoby málo reflektovala skutočnú situáciu v Európe a je málo citlivá k tomu, čo je naozaj reálne.

Čo nás ešte čaká kým bude tento systém pokút schválený?

Musíme si uvedomiť, že pri každom takomto návrhu je postup taký, že Komisia pripraví návrh, potom sa ním zaoberá Parlament, ale v konečnom dôsledku vždy prichádza Rada, teda členské štáty, ktoré majú definitívne slovo.  Chcela by som apelovať aj na politikov a občanov, aby zbytočne neprepadali panike. Ani pri takomto návrhu nie je ešte nič rozhodnuté. Nech by hlasovanie v Európskom parlamente dopadlo akokoľvek, nakoniec povedia členské štáty ako to bude. Tlačiť by sa malo na vlády jednotlivých štátov, aby sa dohodli na riešení.

S reformou Dublinského dohovoru súvisia aj stratené deti, ktoré v Európe máme. Aká zmena sa chystá?

Je to téma, ktorá nie je jednoduchá, pretože deti sú najzraniteľnejšie v celom procese. Veľakrát prichádzajú bez rodičov, bez najbližších, pretože tí sa im poskladali na cestu, aby ich pašeráci priviedli do Európy. Sú to aj deti, ktoré prídu ako siroty, niekedy sa len stratia od svojich najbližších. Problém je, že máme chaos v tom ako zabezpečiť deťom ochranu, pretože mnohé sa vyhýbajú kontrolám a zaregistrovaniu. Niektoré preto, lebo im bolo povedané, že ak sa zaregistrujú, tak už nikdy neuvidia svoju rodinu. Iné sa snažia pretĺkať bez pomoci a najsmutnejšia stránka je, že sa stávajú obeťami sexuálneho alebo iného násilia, stávajú sa predmetom obchodovania. Myslím, že je našou povinnosťou  pomôcť týmto deťom. Som veľmi rada, že sa Veľká Británia rozhodla prijať časť týchto detí, napriek tomu, že nemusela. Je to gesto solidarity, ktoré by som prijala aj zo strany slovenskej vlády.

Viac..  Europoslanec Eugen Jurzyca: Banky čaká zmena, budú zavádzať okamžité platby

Koľko ešte môže trvať migračná kríza?

Myslím, že ak by sme na to vedeli odpoveď, vedeli by sme aj ako ju zastaviť. Neviem odhadnúť, situácia na Blízkom východe, v krajinách ako je Sýria, Irán, Irak je veľmi otvorená. Na druhej strane by sa mocnosti mali začať viac vkladať do zastavenia konfliktu. Ak nezačneme viac pomáhať ľuďom na mieste a snažiť sa zastaviť vojny, tak to nevidím ružovo.

Na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedala europoslankyňa Jana Žitňanská.

O vik

Odporúčame pozrieť

G. Meloniová: Reforma azylového systému EÚ nie je udržateľným riešením migrácie

Talianska premiérka Giorgia Meloniová nepovažuje navrhovanú reformu azylového systému Európskej únie za udržateľné riešenie neriadenej …

Consent choices