Poslanci EP požadujú ďalšie opatrenia na pomoc producentom mlieka

EÚ musí prijať ďalšie opatrenia na stabilizáciu cien mlieka a pomoc jeho producentom. Vyplýva to zo štvrtkovej rozpravy poslancov s komisárom Philom Hoganom a zástupcom holandského predsedníctva v Rade EÚ Hansom Hoogeveenom. Ich súčasťou by podľa zákonodarcov malo byť celoúnijné obmedzenie produkcie mlieka zamerané na rast cien, efektívnejší intervenčný mechanizmus umožňujúci rýchlejšiu reakciu EÚ, a vyváženie dodávateľského reťazca, ktorý by farmárom poskytoval možnosť spravodlivej odmeny. 

Európska únia potrebuje v čase padajúcich cien a zvyšujúcej sa produkcie mlieka nejakú formu záväzného opatrenia na obmedzenie výroby, uviedlo počas rozpravy mnoho poslancov. Zákonodarcovia opätovne vyzvali na opatrenia, ktoré by viedli k spravodlivejšiemu dodávateľskému reťazcu. Zdôraznili tiež, že súčasná mliečna kríza, ktorá bola spôsobená okrem iného ruským embargom na poľnohospodárske produkty z EÚ, odstránením mliečnych kvót v roku 2015 a poklesom globálneho dopytu, si vyžaduje účinné riešenia na úrovni celej EÚ.

Časť poslancov v rozprave kritizovala zrušenie kvót na výrobu mlieka, ďalší sa zasadzovali za trhovejší prístup zdôrazňujúc, že EÚ by sa mala zamerať na posilnenie konkurencieschopnosti svojich mliečnych farmárov.

Niekoľkí poslanci tiež pripomenuli trhové opatrenia, ktoré EP presadzoval v roku 2013 v rámci rokovaní o novej Spoločnej poľnohospodárskej politike EÚ. Ak by tieto parlamentné návrhy ministri členských štátov nezmietli zo stola, súčasná kríza by sa zvládala oveľa ľahšie, uviedli.

Híring k mliečnej kríze: Záchrana farmárov si vyžaduje obmedzenie ponuky

Členovia poľnohospodárskeho výboru EP diskutovali v rámci stredajšieho verejného vypočutia o riešeniach pretrvávajúcej mliečnej krízy so zástupcami Rady a Komisie, ako aj s predstaviteľmi mliečneho sektora. Väčšina rečníkov v rozprave odmietla návrat mliečnych kvót, mnoho poslancov však zdôraznilo, že ponuka mlieka na trhu musí byť istým spôsobom riadená, aby sa naďalej nezvyšovala jeho produkcia a tým aj tlak na ďalšie znižovanie cien. Zákonodarcovia sa tiež zasadili za únjné riešenie, aby nedochádzalo k narušeniam jednotného trhu a znevýhodňovaniu niektorých farmárov na úkor iných.

Viac..  Európska priemyselná dohoda: Výzva k podpore investovania v Európe

Súvislosti

Počas plenárnej rozpravy z 12. apríla poslanci vyzvali na prijatie okamžitých opatrení na podporu producentov mlieka a štrukturálne reformy, ktoré by zvýšili ich odolnosť voči výkyvom na trhu a zabezpečili im spravodlivú odmenu.

Parlament v júli 2015 vyzval na zavedenie mechanizmov, ktoré by producentov mlieka chránili pred nekalými postupmi na maloobchodnom trhu. Poslanci tiež požadovali posilnenie Strediska pre monitorovanie trhu s mliekom tak, aby bolo schopné vydávať včasnejšie varovania pred krízou a odporúčania na jej prekonanie.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices