Predsedníctvo sa blíži. Premiér Fico sa stretol s Martinom Schulzom

BRATISLAVA – Do prevzatia predsedníctva v Rade Európskej únie zostáva Slovensku už len niekoľko týždňov. Už teraz je ale jasné, že sa nevyhneme riešeniu kľúčových otázok pre jej budúcnosť. Táto téma bude rezonovať aj na rokovaniach šéfa Európskeho parlamentu Martina Schulza s našimi najvyššími ústavnými činiteľmi.

Len týždeň pred slovenským prevzatím predsedníctva po Holanďanoch budú Briti rozhodovať o zotrvaní v Európskej únii.

„Pozitívny aj eventuálny negatívny výsledok referenda bude mať vplvy na následný vývoj v Európskej únii,“ priznal slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.

Záujmy celej Únie

Výziev, na ktoré upozorní Martin Schulza našich politikov, ale bude oveľa viac. Už teraz je jasné, že túto príležitosť budeme musieť využiť najmä na presadzovanie záujmov celej Únie.

„Oceňujeme päť hlavných oblastí, na ktoré bude Európska komisia klásť dôraz pri plnení programu, ktorými sú riešenie utečeneckej krízy, podpora zamestnanosti, rastu a investícií, energetická únia a podpora pre nové zručnosti, spravodlivé a efektívne zdaňovania,“ dodal Lajčák.

Priority predsedníctva

Celý rozhovor so Schulzom sa podľa Fica orientoval na problematiku priorít slovenského predsedníctva v Rade únie. „Kde sme skonštatovali, že platí princíp, človek mení, pánboh mení,“ konštatoval predseda vlády s tým, že Slovensko má svoje predstavy o prioritách, aktuálne ale situáciu v druhom polroku v Európskej únii môžu ovplyvniť práve britské referendum, španielske voľby, Grécko a migranti.

Predsedovi Európskeho parlamentu sa Fico poďakoval, že 6. júla bude môcť v europarlamente predstaviť slovenskú víziu predsedníctva. Krátko predtým bude premiér hovoriť aj s konferenciou predsedov Parlamentu, kde s predsedami frakcií rozoberie postavenie Slovenska a jeho úlohy pri predsedníctve.

„Chcem zagarantovať, že naša vláda a jej predstavitelia budú na predsedníctvo dobre pripravení. Je to pre nás veľká príležitosť, malá krajina bude v centre diania Európskej únie pri témach, ktoré sa nevyskytujú každý mesiac,“ vysvetlil Fico.

Viac..  Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Neopakovateľná skúsenosť

Pre Slovensko predsedníctvo v Rade Európskej únie ponúka neopakovateľnú skúsenosť, zároveň chce Slovensko podľa premiéra ponúknuť skúsenosť krajiny, ktorá pri transformačnom procese urobila rozhodnutia, ktoré inde trvajú desaťročia.

„Bol to veľmi plodný a zaujímavý rozhovor. Keď vediete rozhovor s Robertom Ficom, je to veľmi zaujímavé, ale aj zábavné,“ konštatoval Schulz.

Fica označil Schulz za človeka, ktorý vie veľmi účinne hájiť záujmy svojej krajiny, ale zohľadniť aj potreby spoločenstva, ktorého je jeho krajina súčasťou. Upozornil, že počas slovenského predsedníctva bude Fico nielen premiérom Slovenska, ale aj predsedom Rady Európskej únie, teda významným predstaviteľom únie navonok.

Veľké výzvy

Predseda Európskeho parlamentu rovnako zdôraznil, že nech už britské referendum o vystúpení z únie dopadne akokoľvek, „musíme byť pripravení, ako sa s tým vyrovnáme“. Za veľké výzvy považuje aj ekonomické témy a otázku migrácie. „Ale som veľmi pozitívny, že to zvládneme,“ uzavrel Schulz.

Martin Schulz sa stretol s premiérom Robertom Ficom a následne ho prijal aj prezident Andrej Kiska a šéf parlamentu Andrej Danko. Jednou zo spoločných tém bolo aj hľadanie riešenia ako Úniu zjednotiť a zároveň zabrániť jej štiepeniu.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices