Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 20. týždňa 2016

Gréci schválili ďalšie reformy

ROPA: Irán neplánuje zmraziť objem produkcie ropy a export. Počas víkendu to uviedol štátny tajomník ministerstva ropného priemyslu Rokneddin Javadi. „Krajina sa snaží dostať svoj export na úroveň, ktorú dosahovala pred uvalením sankčného režimu. Podľa jeho slov vláda a ministerstvo ropného priemyslu na základe súčasných okolností nevydali žiadne politické rozhodnutie ani plán smerom k Národnej iránskej ropnej spoločnosti na zastavenie nárastu produkcie a exportu,“ uviedol analytický tím Poštovej banky. Ďalšie stretnutie členov Organizácie krajín vyvážajúcich ropu je naplánované na 2. júna.

GRÉCKO: Grécky parlament počas víkendu schválil zvýšenie daní a vytvorenie nového privatizačného fondu. Parlament taktiež otvoril cestu k predaju portfólia problémových úverov. Výmenou za to by Atény mali získať potrebné záchranné úvery. Grécko by sa taktiež mohlo prepracovať k začatiu rozhovorov o úľave od dlhu. Hlasovanie v parlamente sa uskutočnilo dva dni pred kľúčovým zasadnutím ministrov financií krajín eurozóny. Grécko dúfa, že hlasovanie napomôže k ukončeniu revízie záchranného programu. Následne by sa malo dostať k úverom, ktoré potrebuje na to, aby v júli splatilo záväzky voči Medzinárodnému menovému fondu, Európskej centrálnej banke a taktiež na to, aby uhradilo štátne nedoplatky. Poslanci schválili zvýšenie dane z pridanej hodnoty o jeden percentuálny bod na 24 %. Vyššia bude aj daň z pohonných hmôt, tabaku či internetu. Rozširuje sa aj daň z nehnuteľností.

VEĽKÁ BRITÁNIA: Ak by Británia odišla z Európskej únie, pre Nemecko by to do konca roka 2017 mohlo znamenať stratu až do 45 mld. EUR, keďže by to pravdepodobne poškodilo export najväčšej európskej ekonomiky. Vyplynulo to zo štúdie DZ Bank. Veľká Británia totiž patrí k najdôležitejším obchodným partnerom Nemecka. Ak by Briti odhlasovali odchod z EÚ, nemecké hospodárstvo by údajne začalo pociťovať vplyvy v druhej polovici tohto roka. V takom prípade by nemecká ekonomika v tomto roku posilnila iba o 1,4 % a nie o 1,8 %, ako DZ Bank v súčasnosti prognózuje. V budúcom roku by podľa štúdie banky nemecké hospodárstvo vzrástlo iba o 0,5 % a nie o predikovaných 1,7 %.

Viac..  Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ - Mercosur

BREXIT: Odchod Británie z Európskej únie by mohol poškodiť hodnotenie úverovej spoľahlivosti iných členov EÚ s úzkymi obchodnými alebo finančnými vzťahmi s Britániou, vrátane Nemecka, Francúzska, Španielska, Írska a Holandska. Konštatuje to ratingová agentúra Fitch. Agentúra už predtým uviedla, že bude revidovať rating Británie, ktorý je v súčasnosti na stupni AA+ so stabilným výhľadom, ak v referende 23. júna zvíťazia stúpenci vystúpenia Británie z EÚ. Agentúra Fitch však zdôraznila, že jej základný scenár neráta s takýmto výsledkom. Z čisto obchodného hľadiska by najviac dotknuté boli Írsko, Malta, Belgicko, Holandsko, Cyprus a Luxembursko, v prípade ktorých sa export tovarov a služieb do Británie na HDP podieľa minimálne 8 %. Okrem toho podľa agentúry obavy z toho, že odísť z únie by mohli aj iné krajiny, by potenciálne mohli zvýšiť priemerné náklady na dlh, čo by sťažilo znižovanie dlhov v pomere k HDP.

O dac

Odporúčame pozrieť

Nemecko

Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ – Mercosur

Nemecká priemyselná a obchodná komora (DIHK) vyzýva na dokončenie dohody o voľnom obchode medzi Európskou …

Consent choices