Smolková
Monika Smolková, europoslankyňa. PHOTO: redakcia/dub.

Europoslankyňa Smolková: Uznanie Číny za trhovú ekonomiku by bola katastrofa pre EÚ

Slovenská europoslankyňa Monika Smolková v rozhovore opísala svoje obavy, ktoré by mohli zastihnúť Európsku úniu v prípade, že by Čína bola uznaná ako trhová ekonomika. Podľa Smolkovej by aj čínske investície do slovenského oceliarstva mohli viesť k poklesu zamestnanosti.

Čo prinášajú dumpingové ceny z Číny pre Európsku úniu?

11. decembra v tomto roku uplynie 15 rokov odkedy sa Čína stala súčasťou Svetovej obchodnej organizácie. Mala splniť päť podmienok na to, aby bola uznaná za trhovú ekonomiku. Čína tieto podmienky dodnes nesplnila, a preto je potrebné prehodnotiť či vôbec patrí do Svetovej obchodnej organizácie, a či by sme ju vôbec mali uznať za trhové hospodárstvo. Dopad pre EÚ a jej ekonomiku by bol katastrofálny. Čína dnes vyrába toľko ocele, že na európsky trh jej vie priniesť trikrát viac ako v skutočnosti potrebujeme. Keby sme Číne uznali trhové hospodárstvo, znamenalo by to zatvorenie všetkých našich fabrík na výrobu ocele, zníženie ročného HDP o skoro 300 miliárd a čo je najdôležitejšie, stratu asi 3,5 milióna pracovných miest. Podpísala som aj uznesenie našej frakcie, v ktorom presadzujeme, aby Čína nebola uznaná za trhové hospodárstvo.

Na jednej strane má Čína nadprodukciu ocele, ktorú potom lacno predáva u nás, na strane druhej sú to čínske investície v Európe. Ako to spolu súvisí?

Pokiaľ by Čína kúpila naše oceliarne, neverím, že by ich udržala v takom stave, v zamestnanosti aj vo výrobe, v akom sú v súčasnosti, pretože im nevieme konkurovať. Čínske podniky v Číne sú štátom dotované. S lacnou pracovnou silou dokážu vyrobiť oveľa lacnejšiu oceľ, ktorú aj dovážajú za lacnejšie.

Reaguje nejakými prostriedkami EÚ aj na prílev čínskych investícií do Európy?

Treba povedať, že Čína je pre celú Úniu strategickým partnerom, pretože obraty sa pohybujú v miliardách a sú prospešné v mnohých odvetviach ako pre Úniu, tak pre Čínu.  V tých odvetviach, ktoré si potrebujeme  chrániť, musíme naďalej dávať clá na čínske výrobky, aby sme nezlikvidovali svoje vlastné hospodárstvo v Európe, čím by prišli ľudia o prácu.

Viac..  Europoslanec Eugen Jurzyca: Banky čaká zmena, budú zavádzať okamžité platby

Aké sú postoje europoslancov? Sú niektorí aj proti?

Sama som zvedavá na hlasovanie, no my vo frakcii socialistov a demokratov sme za to, aby sa Čína neuznala ako trhová ekonomika. Myslím, že nie my by sme sa mali podriadiť Svetovej obchodnej organizácii, ale práve Svetová obchodná organizácia by mala počúvať naše argumenty a prehodnotiť podmienky, ktoré dala v roku 2001 pri vstupe Číny.

V prípade, že dôjde k sankcionovaniu Číny, nenarušia sa obchodné vzťahy EÚ s Čínou?

Myslím, že pri uzatvorených bilaterálnych alebo viacstranných zmluvách s Čínou neumožnia nejaké sankcie alebo reštrikčné opatrenia ani zo strany Číny, ani zo strany Únie. Ten obchod bude prebiehať naďalej, len musíme upozorniť Čínu, že takto to nejde, pretože nespĺňa podmienky trhovej ekonomiky. Potom by sa mohli pridať ďalšie ekonomiky sveta, ktoré budú chcieť podobné podmienky, aké mala Čína. V tomto musíme byť tvrdí.

Na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedala europoslankyňa Monika Smolková. 

O vik

Odporúčame pozrieť

M. Lexmann: Ekonomickú bezpečnosť nesmieme podceňovať

Narastajúce riziká vyplývajúce z aktuálneho geopolitického a ekonomického konania Čínskej komunistickej strany boli predmetom stretnutia …

Consent choices