Stanem sa prezidentkou, ak to budú Ukrajinci chcieť, odkazuje Savčenková

KYJEV – Ukrajinská dôstojníčka a poslankyňa Nadija Savčenkova je pripravená stať sa hlavou štátu, ak si to Ukrajinci budú priať. Vyhlásila to v piatok v Kyjeve na prvej tlačovej konferencii po stredajšom prepustení z dvojročného väzenia v Rusku. Zdôraznila, že všetky sily venuje obrane Ukrajiny.

„Chcela by som lietať,“ povedala navigátorka vrtuľníkov Mi-24, ktorá sa v rokoch 2004 a 2005 v rámci ukrajinskej jednotky zúčastnila bojových operácii v Iraku. V roku 2009 absolvovala charkovskú armádnu vysokú školu, dosiahla hodnosť kapitán. „Milujem lietanie a chcem lietať. Ak ale bude potrebné, budem prezidentom alebo kýmkoľvek iným,“ vyhlásila Ukrajinka, ktorá bola v Rusku obvinená z podielu na smrti dvoch novinárov a odsúdená na 22 rokov vo väzení.

Pre Savčenkovú, ktorú v stredu Ukrajina s Ruskom vymenila za dvoch ruských vojakov zadržaných na Donbase, je prioritou obrana Ukrajiny. „Je jedno, kde budem hájiť vlasť. Napríklad na bojovom poli, pôjdem do prvých radov. Pokiaľ zistím, že som potrebná tu v Kyjeve, zostanem. Budem robiť všetko a nikdy sa nezastavím. Nemám už vlastný život, mojím životom je Ukrajina,“ vyhlásila.

Savčenková sa chce zasadiť o prepustenie ukrajinských zajatcov a odmieta názory, že so separatistami nemožno o výmene zadržaných ľudí rokovať. „Budem sa baviť aj s čertom, pokiaľ to pomôže. So separatistami vraj nejde udržiavať kontakt, ja si to ale nemyslím,“ podotkla.

Viac..  L. Ď. Nicholsonová: Európske preukazy odstránia diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím pri cestovaní

Voľby na východe Ukrajiny

Miestne voľby na východe Ukrajiny, ktoré sú kľúčom k politickému urovnaniu na Donbase, považuje Savčenková za nemožné, pokiaľ nebude Kyjev úplne kontrolovať rusko-ukrajinskú hranicu, ktorej časť teraz ovládajú separatisti.

„Keby to bolo len na nás, dohodli by sme sa. Najrôznejší radcovia nám ale nedovolia uvažovať vlastným rozumom. Kým nebudeme premýšľať a rozhodovať sami, nie sú voľby možné,“ uviedla Ukrajinka.

Krym anektovaný Ruskom nemala podľa jej názoru Ukrajina odovzdať bez boja. „Mali sme svoju krajinu hájiť, ale neurobili sme to. Prečo – to je už iná otázka. Rusko anexiou porušilo medzinárodné právo,“ zdôraznila. Krym sa podľa nej na Ukrajinu vráti v prípade tretej svetovej vojny, „alebo až ľuďom dôjde, akú urobili chybu“.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

export

Krajiny EÚ sa dohodli na prísnejších pravidlách pre dovoz ukrajinských výrobkov

Zástupcovia štátov EÚ sa v stredu večer dohodli na novom kompromise o clách na niektoré …

Consent choices