Jana Zitnanska
Europoslankyňa Žitňanská a víťazky súťaže Vidiecka žena roka. PHOTO: archív JŽ.

Víťazky súťaže Vidiecka žena roka o Jane Žitňanskej: Sme radi, že sme stretli takúto ženu

Europoslankyňa Jana Žitňanská je známa svojim dlhodobým bojom za práva ľudí so zdravotným postihnutím, ktorému sa venovala už počas svojho pôsobenia v Národnej rade Slovenskej republiky. Menej ľudí však už vie, že v Európskom parlamente sa stala podpredsedníčkou Výboru pre práva žien a rodovú rovnosť, a že už druhým rokom prevzala záštitu nad súťažou Vidiecka žena roka – Líderka. Víťazky súťaže pozvala do Európskeho parlamentu, a my sme sa pri tejto príležitosti rozhodli vyspovedať organizátorku súťaže pani Máriu Behanovskú.

Pani Behanovská, Vašu súťaž Vidiecka žena – Líderka čaká tento rok už 15. ročník. Čo Vás viedlo k založeniu tejto súťaže?

Táto súťaž má svoj príbeh. V roku 2002 som bola pozvaná na konferenciu ako miestna aktivistka. Prvá súťaž bola organizovaná vidieckou organizáciou pre komunitné aktivity (VOKA) v spolupráci s občianskym združením Ozveny Hrachovo. Spomedzi 53 nominácii komisia vybrala mňa. Žiaľ, po skončení projektu sa o túto súťaž už nikto nezaujímal. Tak som si povedala, to je výzva! Si prvá Líderka na Slovensku. Keď nebudeš pokračovať, súťaž na Slovensku zanikne ako mnoho iných dobrých vecí. Tak mi to nejako ostalo. Najprv som sa stala členkou Vidieckeho parlamentu na Slovensku (VIPA SK), potom členkou jeho predsedníctva a od roku 2006 som predsedníčkou. Každý ročník hľadáme partnerov a iné miesto konania na Slovensku. Bolo veľa námietok, že nie sú peniaze a že je s organizáciou veľa roboty. Vidiek nie je prioritou žiadnej vlády. Ale čas ukázal, že to bolo správne rozhodnutie.

Kto rozhoduje o víťazkách a v akých kategóriách?

 Vo VIPA SK funguje Výbor pre kultúrne dedičstvo a prácu žien, ktorý vyberá z doručených nominácií podľa jednotlivých kategórii. Kategórie, v rámci ktorých môže fyzická osoba, právnická osoba, mimovládna organizácia a samospráva nominovať ženy všetkých národností a menšín žijúcich na území Slovenska sú žena – aktivistka, pôsobiaca v treťom sektore, žena – politička, pôsobiaca v miestnej politike, žena – podnikateľka, ktorá svoje podnikateľské aktivity realizuje na vidieku, sprostredkúva zamestnanie, vytvára pracovné príležitosti, zviditeľňuje obec a prepája komunitný rozvoj s ekonomickým rozvojom a žena – remeselníčka, ktorá ovláda remeslo a odovzdáva ho mladej generácií.

Môže takéto ocenenie motivovať aj ostatné ženy, ktoré zatiaľ váhajú, či sa do podnikania, politiky či remesla pustiť?

 Áno, osudy a životné príbehy týchto žien sú jedinečné a dávajú dobrý príklad a motiváciu, že sa netreba vzdávať pri prvom neúspechu. Treba vydržať. Keď ženy počujú, že nie sú jediné a samé v problémoch, dodáva im to odvahu. Navzájom sa podporia, odovzdávajú si skúsenosti. Zo sympatií a z lásky k remeslu sme vymysleli aj Vandrovalo vajce, kde vystavujeme viac ako tisíc exemplárov kraslíc z celého Slovenska. Garantkou podujatia je naša Líderka – remeselníčka, krasličiarka Ľudmila Bátorová. Súčasťou je aj súťaž našich začínajúcich remeselníčok. Remeselníčky takto motivujú ďalšie a ďalšie ženy, ktoré našli záľubu v maľovaní, vyškrabávaní, drôtovaní, voskovaní, batikovaní, či olepovaní kraslíc. Súťaž má veľký úspech. Realizujme ju v spolupráci z múzeami po celom Slovensku.

Viac..  Europoslanec Eugen Jurzyca: Banky čaká zmena, budú zavádzať okamžité platby

Problematiku vidieka dlhodobo sledujete. Myslíte si, že sa postavenie žien v tomto prostredí od vzniku súťaže zlepšilo alebo bojujú s rovnakými prekážkami?

Myslím si, že postavenie žien sa zlepšilo. Ženy idú viac medzi ženy, von zo stereotypov,

vznikajú nové priateľstvá. Mladšie ženy sú mobilnejšie a aj muži sú tolerantnejší. Záleží však aj od prostredia v ktorom žijú, nedá sa to celkom zovšeobecniť. Aj naďalej pretrvávajú problémy najmä pokiaľ ide o násilie páchanom na ženách.

Rozhovor nahrávame po Vašej návšteve Európskeho parlamentu v Štrasburgu, ktorú ste spolu s víťazkami absolvovali. Ktorý zážitok bol pre Vás a víťazky najintenzívnejší? Ako prebiehalo stretnutie s europoslankyňou Janou Žitňanskou?

Návšteva Európskeho parlamentu urobila na naše víťazky veľký dojem, celé dianie pôsobilo veľkolepo. To mravenisko poslancov… Zažili sme aj hlasovanie v priamom prenose. Tempo hlasovania bolo také rýchle, že kým sme sa zorientovali a hľadali našu hostiteľku pani Janku Žitňanskú a ostatných slovenských poslancov, nastal šum a odchádzanie poslancov, všetko do pól hodiny. Pani poslankyňa sa nám venovala a s každým prehodila pár slov, čo nám veľmi dobre padlo. Na všetky zvedavé otázky sme dostali odpovede. Je aktívna a jej práca podpredsedníčky vo Výbore pre práva žien a rodovú rovnosť nám je sympatická. Jej nasadenie pre pomoc postihnutým deťom je obdivuhodné. Program bol veľmi pestrý a dobre zorganizovaný, videli sme aj historické centrum Štrasburgu a Radu Európy, kam sa bežný smrteľník len tak nedostane. Šikovné asistentky nám boli stále k dispozícií a cítili sme sa  výborne. Mesto Štrasburg je veľmi krásne s množstvom zelene. Aj dlhá cesta autobusom nám rýchlo ubehla, stále bolo o čom rozprávať. Teší nás prísľub na ďalšiu spoluprácu a aj ďalší ročník súťaže Vidiecka žena roka bude pod záštitou pani poslankyne Jany Žitňanskej. Ďakujem v mene Vidieckeho parlamentu, že sme stretli takúto ženu.

Na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedala Mária Behanovská, organizátorka súťaže Vidiecka žena roka.

O dac

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár v utorok otvoril sériu podujatí, …

Consent choices