EÚ je naďalej odhodlaná hľadať trvalé riešenie konfliktu v Sýrii

Rada predĺžila reštriktívne opatrenia EÚ voči sýrskemu režimu do 1. júna 2017. Toto rozhodnutie je v súlade so závermi Rady z decembra 2014, v ktorých sa potvrdzuje, že EÚ bude naďalej ukladať a presadzovať sankcie namierené proti režimu a jeho podporovateľom dovtedy, kým budú pretrvávať represie.

EÚ je naďalej odhodlaná hľadať trvalé riešenie konfliktu v Sýrii. Ako sa uvádza v záveroch Rady týkajúcich sa Sýrie, Iraku a hrozby, ktorú predstavuje Dá’iš, z 23. mája 2016, EÚ bude naďalej podporovať úsilie medzinárodnej skupiny na podporu Sýrie (ISSG) s cieľom posilniť vykonávanie zastavenia násilností v Sýrii. EÚ zintenzívni svoju politickú úlohu v oblasti podpory dôveryhodného obnovenia vnútroštátnych rokovaní v Sýrii, ktoré koordinuje osobitný vyslanec OSN de Mistura s cieľom dosiahnuť dohodu o skutočnom politickom prechode v Sýrii v súlade s viedenským vyhlásením ISSG zo 17. mája 2016. EÚ bude ďalej podporovať aj poskytovanie humanitárnej pomoci všetkým Sýrčanom, ktorí ju potrebujú, v obliehaných a ťažko dostupných oblastiach.

Súčasné platné sankcie zahŕňajú najmä ropné embargo, obmedzenie určitých investícií, zmrazenie aktív Sýrskej centrálnej banky v rámci EÚ, obmedzenia vývozu zariadení a technológií, ktoré by sa mohli použiť na vnútorné represie, ako aj zariadení a technológií určených na sledovanie alebo odpočúvanie internetovej alebo telefonickej komunikácie. Okrem toho sa na viac ako 200 osôb a 70 subjektov vzťahuje zákaz cestovania a zmrazenie aktív za násilnú represiu voči civilnému obyvateľstvu v Sýrii.

Viac..  Ivan Štefanec: Podporujem Ivana Korčoka

Tieto právne akty sú uverejnené v úradnom vestníku z 28. mája 2016. Rozhodnutie sa prijalo písomným postupom.

O dac

Odporúčame pozrieť

syria

EÚ a Nemecko odmietli obnovenie diplomatických vzťahov so Sýriou

Nemecko a Európska únia v pondelok vylúčili diplomatické zbližovanie s vládou Sýrie napriek tomu, že …

Consent choices