Američania varujú pred teoristickými útokmi v Európe

WASHINGTON – Ministerstvo zahraničných vecí USA upozornilo Američanov na možné teroristické útoky v Európe tento rok v lete. Varovanie je platné do konca augusta.

„Varujeme občanov USA pred rizikom teroristických útokov po celej Európe, ktorých cieľom môžu byť veľké akcie, turistické letoviská, reštaurácie, obchodné strediská a dopravná sieť,“ uvádza ministerstvo v prehlásení.

„Veľké množstvo turistov, ktorí počas letných mesiacov navštívia Európu, bude predstavovať veľké terče pre teroristov plánujúcich útoky na verejné miesta, najmä pri príležitosti veľkých akcií,“ upozornilo ministerstvo.

Útok na šampionáte

Americká diplomacia obzvlášť varovala pred možným útokom na európsky futbalový šampionát, ktorý bude na prelome júna a júla vo Francúzsku. „Štadióny, fanúškovské zóny a priestory s prenosom zápasov futbalového turnaja vo Francúzsku a po celej Európe sú možným terčom teroristov, rovnako ako aj iné veľké európske športové akcie a verejné zhromaždenia,“ uviedlo ministerstvo.

Katolícke dni mládeže

Washington rovnako upozorňuje na možnosť veľkého sústredenia ľudí na Svetovom dni katolíckej mládeže, ktorý bude na konci júla v poľskom Krakowe. Prísť naň má až 2,5 miliónu osôb.

Viac..  Lagardová: Európa a USA by nemali súťažiť o to, kto ponúkne vyššie dotácie

Američanov ministerstvo varuje, že poľská infraštruktúra môže byť v tomto období preťažená a bezpečnostné opatrenia môžu byť rozsiahlejšie.

Ľudia by mali byť ostražití

Občania USA by mali byť ostražití vo verejných dopravných prostriedkoch, mali by sa vyhnúť preľudneným miestam, riadiť sa pokynmi miestnych úradov, sledovať správy médií a udržiavať trvalý kontakt s rodinou.

„Európske úrady sa ďalej snažia zaistiť verejnú bezpečnosť a zmariť spiknutie teroristov. Úzko spolupracujeme s našimi spojencami a budeme s našimi európskymi partnermi ďalej zdieľať informácie, ktoré pomôžu zisťovať teroristické hrozby a čeliť im,“
píše ministerstvo v prehlásení.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Lagardová: Európa a USA by nemali súťažiť o to, kto ponúkne vyššie dotácie

Európa a USA by sa mali vyhnúť ponúkaniu nadmerných ekonomických výhod v snahe podporiť hospodársky …

Consent choices