Ukrajinci na našom trhu predávajú pilulky podobné liekom

UKRAJINA – Už to nie sú len čokolády či cigarety. Obyvatelia Ukrajiny u nás predávajú čosi, čo pripomína lieky či výživové doplnky. Okrem toho, že je to nelegálne, odborníci upozorňujú aj na riziko poškodenia zdravia. Liekový trh na Ukrajine totiž zďaleka nie je regulovaný tak prísne, ako je to v EÚ.

„Niekto bez licencie, vedomostí, návodu, príbalových letákov predáva niečo, čomu Slováci nemusia rozumieť a môže im to spôsobiť problémy a môže to zhoršiť ich stav,“ hovorí zákazník z trhu Miroslav.

Bez názvu, zloženia

Či išlo o ukrajinské lieky alebo výživové doplnky preveria policajti. Ani jedno nie je legálne. „Nie je uvedený slovenský názov, nie je tam uvedené zloženie a nie je to predávané prostredníctvom prevádzky, ktorá má oprávnenie na tento druh činnosti,“ povedal prezident SLK Ondrej Sukeľ.

Podľa Miroslava predávali ukrajinské produkty na trhu tri ženy. Po príchode polície zostala  len 73-ročná Anna. Popvedala, že hoci má viacero vecí, predávať ich nechcela. „Vec dokumentuje OO PZ v Humennom ako priestupok proti verejnému poriadku,“ informuje hovorkyňa policajného zboru Jana Migaľová.

Viac..  EÚ pošle Ukrajine po ďalších útokoch na energetickú infraštruktúru núdzovú pomoc

Riziká

„Akýkoľvek nákup liekov mimo týchto pravidiel je  na vlastnú zodpovednosť kupujúceho, preto si  každý musí zvážiť prípadné riziká a možné poškodenie vlastného zdravia,“ uvádza sa v stanovisku ministerstva zdravotníctva.

„Liekový trh na Ukrajine nie je regulovaný tak prísne ako na území EÚ, je možné, že taký Ukrajinec sa môže dostať aj k silne účinným látkam, ktoré môže doniesť. Riskuje poškodenie zdravia, ak nie niečo horšie,“ dodal Sukeľ.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Borrell: Krajiny EÚ musia Ukrajine poslať protiraketové systémy

Krajiny Európskej únie musia Ukrajine poslať svoje protiraketové systémy, aby posilnili jej vzdušnú obranu. Vyhlásil …

Consent choices