Maros Sefcovic
PHOTO: archív ZEK v SR.

Eurokomisár Maroš Šefčovič je navplyvnejší odborník v energetike

Slovenský eurokomisár a podpredseda Európskej komisie pre Energetickú úniu opäť bodoval, keď suverénne zvíťazil v rebríčku najvplyvnejších odborníkov v oblasti energetickej efektívnosti.

Európsky internetový denník EurActiv už po druhýkrát v tomto roku vyhlásil výsledky ankety  #EurActory40, top 40 najvplyvnejších odborníkov v oblasti energetiky. Anketa bola tento raz zameraná na oblasť energetickej efektívnosti. Víťazom ankety, ktorá posudzovala  vplyv na túto oblasť politiky EÚ, sa opäť stal slovenský eurokomisár a podpredseda Európskej komisie pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič. Výsledky rebríčka boli zverejnené 1. júna pri príležitosti okrúhleho stola a diskusií na tému energetickej účinnosti, ktorý pripravil EurActiv.

Maroš Šefčovič tak zopakoval víťazstvo z februára tohto roka, kedy sa umiestnil na prvom mieste ako najvplyvnejší hráč v energetike v rámci Európskej únie. Na druhom mieste sa vtedy umiestnila  nemecká kancelárka Angela Merkelová.

Šefčovič zvíťazil v ankete spomedzi päťsto popredných odborníkov v oblasti energetiky, o ktorých vplyve rozhodujú novinári, experti, ale aj odborná verejnosť prostredníctvom online hlasovania. Hlavnými kritériami v danej ankete boli profesionalita, úroveň zodpovednosti a vplyv na danú oblasť politiky. Dôsledne sa posudzovala aj miera interakcie s verejnosťou prostredníctvom vystúpení, konferencií, workshopov a priamych stretnutí s ľuďmi.

Šefčoviča správa o prvenstve v ankete EurActory40 pre energetickú efektívnosť zastihla v Spojených štátoch amerických, kde zastupuje Európsku úniu na prvom ministerskom rokovaní 20 svetových lídrov v inováciách v oblasti čistej energetiky a rokuje o spolupráci v tejto oblasti s americkou stranou.

Viac..  Nezamestnanosť v eurozóne zotrvala vo februári na 6,5 %

Podpredseda Šefčovič povedal: ,,EurActiv zvolil veľmi aktuálnu a absolútne prioritnú tému. Problematika energetickej efektívnosti sa týka každej jednej našej domácnosti. Samozrejme, že potrebujeme infraštruktúru, rozvody a siete, ale skôr, ako prijmeme akékoľvek rozhodnutie, mali by sme sa pýtať, ako veľmi je efektívne. Či náklady, ktoré doňho investujeme, prinesú želané úspory energie. Som svedkom, ako sa ľudia zaujímajú nielen o to, koľko energie spotrebujú, ale aj ako si ju sami môžu vyrobiť, uchovať, ako sami môžu prispieť k tomu, aby sme žili v čistejšom a zdravšom prostredí. Energetika súčasnosti už dávno nie je len o kvantite energie, ale predovšetkým o jej kvalite, o tom, ako inováciami, modernými a čistými technológiami dokážeme šetriť nielen našu spotrebu, ale aj naše životné prostredie a planétu”.

EurActiv pokračuje v ankete o štyridsať najvplyvnejších osobností energetiky aj na národnej úrovni a slovenské kolo sa uskutoční v septembri tohto roka.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices