civi europaeo premium
PHOTO: archív EP.

Európsky parlament udelil Cenu európskeho občana za rok 2016

Európsky parlament rozhodol o udelení Ceny európskeho občana za rok 2016. Zo Slovenska ho získala organizácia Csemadok (Maďarský kultúrny a spoločenský zväz na Slovensku).

Cenu európskeho občana udeľuje Európsky parlament  od roku 2008. Vzdáva tak hold výnimočným výsledkom jednotlivcov, skupín, združení alebo organizácií.  Cena európskeho občana oceňuje projekty, ktoré podporujú európsku integráciu, vzájomné porozumenie medzi občanmi a členskými krajinami alebo cezhraničnú spoluprácu v rámci EÚ.  Vysoko hodnotené sú i činnosti, ktoré sú konkrétnym vyjadrením európskych hodnôt spísaných v Charte základných práv EÚ. Právo predkladať nominácie majú len poslanci Európskeho parlamentu, pričom každý poslanec môže predložiť jednu nomináciu ročne.

Laureáti Ceny európskeho občana za Slovensko

V roku 2009 ocenenie získalo banskobystrické Divadlo z Pasáže, ktorého hercami sú mentálne postihnutí ľudia, za organizovanie festivalu komunitných divadiel Arteterapie.

Viac..  Európska panelová diskusia občanov o boji proti nenávisti v spoločnosti

V roku 2012 si Cenu európskeho občana prevzal Šymon Kliman za výstavu  umeleckých fotografií s názvom „Beautiful People/Krásni ľudia“. Fotografie zobrazujú ľudí rómskeho pôvodu v netradičnom poňatí. v roku 2014 ju získala zakladateľka Ligy proti rakovine Eva Siracká.

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices