Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 21. týždňa 2016

Eurogroup „odklepla“ poskytnutie ďalšej časti pomoci pre Grécko

GRÉCKO: Podľa Medzinárodného menového fondu [MMF] sú súčasné rozpočtové ciele Grécka a ciele v oblasti rastu nerealisticky vysoké a mali by byť revidované smerom nadol. „Grécky dlh potrebuje reštrukturalizáciu. V analýze dlhu MMF uviedol, že iba málo krajín dokázalo zvládnuť v dlhšom období prebytok primárneho rozpočtu vo výške 3,5 % HDP. Taktiež je v krajine malá politická podpora hĺbkových škrtov, ktoré sú nevyhnutné, aby boli tieto ciele dosiahnuteľné. Podľa pracovníkov MMF by sa v prípade Grécka v dlhodobom horizonte nemalo počítať s primárnym prebytkom vyšším ako 1,5 % HDP. Zároveň uviedol, že predĺženie splatnosti záväzkov na úroveň do tridsať rokov by znížilo hrubú potrebu financovania krajiny o 7 % HDP do roku 2060,  uviedol analytický tím Poštovej banky. Odklad platieb do roku 2040 by mohol znížiť hrubé finančné potreby o ďalších 17 % HDP.

Ministri financií eurozóny združení pod hlavičkou Eurogoup uplynulý týždeň schválili Grécku poskytnutie ďalšej časti núdzovej pomoci vo výške 10,3 mld. EUR. Financie by krajina mala dostať v júli a použije ich predovšetkým na splácanie dlhov voči svojim veriteľom, prípadne aj na splatenie záväzkov v rámci domácej ekonomiky. Grécko zároveň žiadalo od EÚ aj zmiernenie ich súčasných dlhov, takúto dohodu však Eurogroup Grécku neponúkla. Predstavitelia Eurozóny však odsúhlasili dohodu, že zmiernenie dlhov bude Grécku ponúknuté v roku 2018 v prípade, ak to bude potrebné. Dohode a poskytnutej pomoci Grécku sa potešili aj investori na finančných trhoch, čo sa prejavilo poklesom výnosov z gréckych štátnych dlhopisov.

Po tom, ako Eurogroup odsúhlasila vyššie spomínané poskytnutie ďalšej časti núdzovej pomoci pre Grécko, si grécky minister financií Tsakalotos „brúsi zuby“ aj na zdroje z programu kvantitatívneho uvoľňovania [QE] Európskej centrálnej banky [ECB]. Jedným z cieľov gréckych reforiem totiž bolo získanie prístupu k programu QE, v rámci ktorého ECB nakupuje cenné papiere v objeme až 80 mld. EUR mesačne. Do ekonomiky krajín eurozóny tak dostáva nové peniaze. Grécky minister financií dúfa, že jeho krajina sa už čoskoro bude môcť zapojiť do tohto programu a že ECB bude opäť akceptovať grécke štátne dlhopisy ako zábezpeku za úvery pre grécke banky. Tsakalotos verí, že Grécko by sa na kapitálové trhy mohlo vrátiť budúci rok a že postupne by mohlo začať dochádzať aj k zmierňovaniu kapitálových kontrol v krajine. Kapitálové kontroly zaviedlo Grécko v lete 2015 a ich cieľom bolo zabrániť odlivu vkladov z gréckeho bankového sektora. Zrušenie kontrol bude závisieť od toho, ako sa vklady a peniaze budú do krajiny vracať.

Viac..  Grécko chce splatiť krajinám eurozóny tento rok do 5 mld. eur

NEMECKO: Nemecký súkromný sektor v máji rástol najrýchlejším tempom od začiatku roka. Zložený index nákupných manažérov [PMI], ktorý mapuje aktivitu v službách aj spracovateľskom priemysle, podľa predbežných údajov agentúry Markit posilnil na 54,7 bodu z aprílových 53,6 bodu. Výsledok bol najlepší od decembra 2015 a nad hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje pokles aktivity od rastu, sa index udržal 37. mesiac v rade. Produkcia v spracovateľskom odvetví zaznamenala najvýraznejší prírastok od začiatku roka a v službách pribúdali pracovné miesta najrýchlejším tempom od decembra.

O dac

Odporúčame pozrieť

Grecko

Grécko chce splatiť krajinám eurozóny tento rok do 5 mld. eur

Grécko plánuje tento rok predčasne splatiť krajinám eurozóny zo záchranných programov do 5 miliárd eur. …

Consent choices