smolková
Monika Smolková, europoslankyňa. PHOTO: redakcia/red.

Monika Smolková: Utečenci nemusia migrovať do EÚ, ak im pomôžeme zlepšiť život u nich doma

Košice: Aj viaceré príbehy utečencov, ktorí žili alebo ešte žijú v záchytnom tábore v Humennom, si v Košiciach vypočulo vyše 150 účastníkov konferencie k Európskemu roku rozvoja. Po minulotýždňovej konferencii v Trebišove je toto druhé podujatie, ktoré sa rozhodla zorganizovať poslankyňa Európskeho parlamentu (EP) za stranu SMER-SD Monika Smolková.

Ako uviedla vo svojom príhovore, Európska únia v súčasnosti čelí veľkej migračnej kríze. Obyvatelia v jednotlivých členských štátoch únie a ich vlády ju vnímajú viac ako rozporuplne. „Tie nálady v jednotlivých členských štátoch sa pohybujú od absolútnej podpory až po absolútne odmietanie. EÚ je pritom najväčším poskytovateľom rozvojovej pomoci na svete a téma utečencov je s tým veľmi úzko spätá. Cieľom konferencie bolo poukázať na to, že na svete ešte stále približne 1,2 miliardy ľudí žije v extrémnej chudobe. Je smutné, že ešte aj v 21. storočí mnohí z nich trpia podvýživou, nemajú prístup  k základnej zdravotnej starostlivosti, liekom, či pitnej vode.“

Európska komisia (EK) vyhlásila uplynulý rok ako Európsky rok rozvoja. Bolo to vôbec prvýkrát, čo EÚ prezentovala svoje odhodlanie bojovať proti chudobe na celom svete a inšpirovať viac Európanov, aby sa angažovali v oblasti rozvojovej pomoci pre tých ľudí, ktorí sú na tom omnoho horšie ako bežní obyvatelia štátov únie.

Na konferencii vystúpil aj košický primátor a poslanec NR SR Richard Raši (SMER-SD) ako aj hlavná manažérka záchytného tábora pre utečencov v Humennom Ľubov Šaková, či Lucia Kolpaková z regionálneho zastúpenia vysokého komisára OSN pre utečencov. Obe hovorili o konkrétnej práci s utečencami a ich príbehmi, s ktorými sa stretli v záchytnom tábore v Humennom.   

Jakub Žaludko z platformy mimovládnych rozvojových organizácií vo svojej prezentácií poukázal aj na to ako sa správajú nadnárodné firmy v jednotlivých chudobných štátoch Afriky, ktoré tamojších obyvateľov využívajú len ako zdroj lacnej pracovnej sily. Zdôraznil, že je potrebné zmeniť legislatívu a prístup k pomoci chudobným štátom, ktoré sa dá dosiahnuť aj tak, aby veľké nadnárodné firmy aspoň časť svojich ziskov opätovne investovali v krajine, v ktorej pôsobia.

Viac..  Kresťanská únia odmieta pokus EÚ prepašovať Istanbulský dohovor do európskej legislatívy

Účastníci konferencie dostali k dispozícií všetky prijaté dokumenty týkajúce sa rozvojovej pomoci EÚ, migrácie, schválené uznesenia Európskeho parlamentu a publikácie informačnej kancelárie EP na Slovensku týkajúce sa danej problematiky.

Ako dodala Monika Smolková, dôležité je aj efektívne vynakladanie rozvojovej pomoci pre najchudobnejšie krajiny sveta a to najmä v Afrike. „Ak chceme, aby ľudia z nich neodchádzali kvôli vojnovým konfliktom alebo chudobe za vysneným lepším životom do EÚ, mohla by sa aj únia pričiniť o to, aby vo svojich domovských krajinách mali kvalitnejšie životné podmienky. Pomoc však musí byť adresná a nemusí ísť vždy iba o financie, ale napr. aj o diplomatické vyriešenie vojnových konfliktov alebo zabránenie vzniku novým. Aj tým môžeme dať ľuďom v Afrike nádej, že nielen v EÚ , ale aj u nich doma môžu nájsť podmienky pre kvalitný život. Vždy je lepšie problémom predchádzať, než ich následne riešiť.“

O red

Odporúčame pozrieť

G. Meloniová: Reforma azylového systému EÚ nie je udržateľným riešením migrácie

Talianska premiérka Giorgia Meloniová nepovažuje navrhovanú reformu azylového systému Európskej únie za udržateľné riešenie neriadenej …

Consent choices