benova
Monika Flašíková Beňová. PHOTO: © European Union-EP.

Monika Beňová: EÚ môže byť globálnym lídrom v poľnohospodárskych inováciách

Uspokojenie narastajúceho dopytu po kvalitných potravinách a výžive je jednou z významných úloh, pred ktorými Európa v súčasnosti stojí. Vyžadovať si to bude aj omnoho väčšiu podporu technologických inovácií v poľnohospodárstve.

Európska únia a jej členské štáty majú kapacity a zdroje na to, aby sa v tejto oblasti stali globálnymi lídrami. „Potrebná je však skutočná spolupráca a využívanie benefitov spoločnej poľnohospodárskej politiky. Dnešnou realitou je však bohužiaľ najmä rivalita a vzájomné podrážanie si nôh medzi jednotlivými krajinami,“ uviedla europoslankyňa Monika Flašíková Beňová. Nevyhnutnosťou podľa nej musí byť aj väčšia previazanosť medzi vedeckou obcou a poľnohospodárskym sektorom.

„Na Slovensku treba na tento účel čo najskôr efektívne a v plnej miere využiť finančné prostriedky z európskych štrukturálnych a investičných fondov. Pomôžu zatraktívniť oblasť poľnohospodárskych inovácií pre mladých vedeckých pracovníkov,“ priblížila poslankyňa.

Je potrebné hľadať riešenia fungujúce rovnako na malých vidieckych farmách, ako aj v prípade veľkých poľnohospodárov. Dôležité je včasné praktické zavádzanie výsledkov výskumu do praxe na jednotlivých statkoch, farmách, či družstvách. Témou posilnenia spolupráce v tejto oblasti sa bude dnes zaoberať plénum Európskeho parlamentu. Snahou bude aj identifikácia zbytočných regulačných obmedzení, ktoré pre poľnohospodárov vytvárajú bariéry, bez adekvátneho vedomia o existencii rizík.

Viac..  Opatrenia na zlepšenie pracovných podmienok stážistov a riešenie nedostatku pracovnej sily a zručností

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices