Hugues Bayet. PHOTO: © European Union 2016

Nová smernica o vyhýbaniu sa daňovej povinnosti má odkryť praktiky nadnárodných firiem

Dokumenty ako LuxLeaks či stále aktuálne Panama Papers poukazujú na zoznam osôb, ktorým sa darí vyhýbať daňovým povinnostiam a optimalizácii daní. Jedným z krokov ako proti tomuto fenoménu bojovať je podľa EÚ sprísniť daňovú transparentnosť nadnárodných firiem.

„Isté nadnárodné firmy využívajú rozdiely medzi Belgickom a Talianskom, medzi Holandskom a Francúzskom a vždy sa usilujú nájsť právne kľučky, aby platili čo najnižšie dane,“ hovorí člen Výboru pre hospodárske a menové veci Hugues Bayet.

Podľa neho je tiež kľúčové, aby firmy platili dane tam, kde je ich hlavná ekonomická aktivita, respektíve tam, kde firma naozaj vykonáva svoje hospodárske aktivity. Preto sme aj zadefinovali ekonomickú podstatu – skutočné hospodárske aktivity. Nemôžeme sa uspokojiť, ak nadnárodné firmy ohlásia zisk o výške 500 miliónov v krajine, kde zamestnávajú dvoch ľudí,“ hovorí Bayet.

Okrem toho žiada aj vytvorenie vyšetrovacieho výboru pre Panama Papers, ktorý bude disponovať právnymi nástrojmi. Cieľom je odkryť mechanizmy stojace za daňovými rozhodnutiami. Chcem pochopiť, ako je možné, že OECD zapísalo Panamu na čierny zoznam, no teraz už tam nie je, hoci je zrejmé, že mnohé podniky využívajú Panamu, aby tam založili offshorové spoločnosti a presmerovali tak dane,“ hovorí poslanec. Okrem toho by mal výbor preskúmať aj zákulisné praktiky, prostriedky, ktoré nešli do kasy štátov, nakoľko viaceré signály naznačujú financovanie teroristických aktivít.

Viac..  Miriam Lexmann: Slovensko má obrovskú príležitosť zatepliť budovy za európske peniaze

Viac sa dozviete v priloženom videu:

O vik

Odporúčame pozrieť

Peter Jezek

Petr Ježek: Digitálne hospodárstvo sa nezdaňuje tak, ako by sa malo

Nový výbor EP pre finančnú trestnú činnosť a daňové podvody sa zameria aj na digitálne …

Consent choices