Ukrajinci zadržali Francúza, ktorý plánoval atentáty

KYJEV – Ukrajinská tajná polícia SBU potvrdila zadržanie údajného teroristu, ktorý plánoval atentát počas nadchádzajúceho futbalového šampionátu vo Francúzsku. Podľa dostupných informácií ide o Francúza, ktorý sa snažil previesť zo západnej Ukrajiny do Poľska veľké množstvo zbraní a výbušnín. Podľa Ukrajincov môžu za jeho plánmi stáž ruské tajné služby.

Šéf kontrarozviedky Vasyl Hrycak prehlásil, že zadržaný muž plánoval vo Francúzsku pätnásť teroristických útokov. Za týmto účelom sa spojil s veliteľmi vojenských jednotiek na východe Ukrajiny.

Od nich sa snažil získať zbrane a trhaviny. Riaditeľ SBU pritom nevylúčil, že za plánom údajného teroristu môžu byť ruské tajné služby. „Celý plán môže byť nástrahou ruských tajných služieb,“ uviedol Hrycak.

Cieľom modlitebne

Cieľom útočníka mali byť vo Francúzsku moslimské a židovské modlitebne a administratívne budovy, povedal Hrycak. Súčasťou plánov boli aj útoky na objekty daňovej správy a veľké cestné komunikácie.

Podľa sobotnej správy denníka Le Dauphiné Libéré ukrajinskí pohraničníci 21. mája v obytnom voze dvadsaťpäťročného Francúza našli viac ako 100 kilogramov výbušniny TNT, stovku rozbušiek, päť kalašnikovov a najmenej tri pancierové päste. Muž momentálne čaká v ukrajinskom väzení na prípadné vydanie do Francúzska.

Viac..  Komisia zaregistruje iniciatívu občanov „Môj hlas, moja voľba: za bezpečnú a dostupnú interrupciu"

Materiál na prípravu náloží

Pri domovej prehliadke v jeho dome v Lotrinsku polícia našla materiál na prípravu náloží a tričko so skratkou jednej krajne pravicovej organizácie, uviedla bez ďalšieho upresnenia francúzska televízna stanica M6.

Ujkrajina podľa Hrycaka plánovala zverejniť informácie o zadržanom teroristovi až po skončení šampionátu. Dnešné oznámenie vraj vyvolala skutočnosť, že cez víkend sa správa dostala do francúzskej tlače.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Borrell: Krajiny EÚ musia Ukrajine poslať protiraketové systémy

Krajiny Európskej únie musia Ukrajine poslať svoje protiraketové systémy, aby posilnili jej vzdušnú obranu. Vyhlásil …

Consent choices