Europoslanci rokovali o nových plánoch na riešenie migrácie

Väčšina poslancov v rámci utorňajšej rozpravy s prvým podpredsedom Európskej komisie Fransom Timmermansom a šéfkou diplomacie EÚ Federicou Mogherini privítala plány na posilnenie spolupráce s tretími, najmä africkými krajinami, a to vo forme zvýšenia verejných a súkromných investícií na ich území s cieľom podporiť ich hospodársky a sociálny rozvoj a obmedziť tak prílev ich občanov do EÚ. Mnoho zákonodarcov však zároveň varovalo pred spoluprácou podľa vzoru dohody s Tureckom.

Zámerom Komisie je uzatvoriť dvojstranné dohody s vybranými krajinami – v prvej fáze Jordánskom a Libanonom a neskôr s Nigerom, Nigériou, Senegalom, Mali a Etiópiou, ako aj Tuniskom a Líbyou – s cieľom posilniť ochranu vonkajších hraníc EÚ, zvýšiť počet navrátených neúspešných žiadateľov o azyl v EÚ a zlepšiť životné podmienky migrantov a utečencov na ich územiach. Tieto na mieru ušité strategické partnerstvá by mali odmeniť krajiny za ich spoluprácu s EÚ a penalizovať tie, ktoré kooperáciu odmietnu.

Reakcie predstaviteľov politických skupín: 

•     Manfred WEBER (EPP, DE) podporil myšlienku rozšírenia investičnej iniciatívy po vzore Junckerovho plánu na africké krajiny, ako aj penalizáciu krajín, ktoré nebudú chcieť spolupracovať s EÚ.

 •     Gianni PITTELLA (S&D, IT) vyzval na skutočné globálne partnerstvo s Afrikou, ktoré by sa netýkalo iba migrácie, a podčiarkol spoločné výzvy, ktorým EÚ a Afrika čelia.

 •     Helga STEVENS (ECR, BE) podporila finančnú pomoc pre africké krajiny, zároveň však vyzvala na posilnenie kontrol na vonkajších hraniciach, zintenzívnenie boja proti pašerákom a účinné navracanie migrantov, ktorí nemajú nárok na azyl v EÚ.

 •     Guy VERHOFSTADT (ALDE, BE) varoval pred spoluprácou s africkými krajinami na rovnakej báze, na akej je postavená dohoda medzi EÚ a Tureckom. Prístup založený na peniazoch výmenou za kontrolu migrácie nie je cestou vpred, vyhlásil.

Viac..  Europoslanci schválili reformy pre udržateľnejší a odolnejší trh EÚ s plynom

 •     Barbara SPINELLI (GUE/NGL, IT) kritizovala myšlienku spájania hospodárskej spolupráce s kontrolou vonkajších hraníc a účinnou readmisnou politikou a označila ju za príklon k extrémnej pravici.

 •     Judith SARGENTINI (Zelení/EFA, NL) varovala pred zopakovaním chýb urobených pri dohode medzi EÚ a Tureckom, ako napríklad financovanie posilnenia pevnosti Európa namiesto využitia peňazí na znižovanie chudoby a boj proti nerovnosti.

 •     Rolandas PAKSAS (EFD, LT) vyhlásil, že plán na kúpenie si afrických krajín s cieľom zastaviť migračné toky je neudržateľný.

 •     Harald VILIMSKY (ENF, AT) kritizoval veľkých nemeckých automobilových producentov automobilov, ktorí podľa neho privítali arabskú jar a následný prílev lacnej pracovnej sily do EÚ.

Reakcie slovenských poslancov

„Pri riešení migračnej krízy musíme úzko spolupracovať s našimi susedmi. Bude dôležité nájsť nové finančné zdroje pre rozvojové a humanitárne projekty na území mimo Európskej únie. Prijímanie azylantov by malo byť založené na princípe obojstrannej dobrovoľnosti,“ uviedol poslanec Ivan Štefanec (EPP, SK).

 

O dac

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Financie pre poľnohospodárstvo musia končiť na účtoch poľnohospodárov

Európska ľudová strana pokračuje v dialógu o európskom poľnohospodárstve a Európskej farmárskej dohode v Taliansku …

Consent choices