M.Lajčák
M.Lajčák na neformálnom dialógu k voľbe generálneho tajomníka OSN. PHOTO: archív MZV.

Lajčák prezentoval v New Yorku svoju víziu o tom, ako by mala OSN fungovať pod jeho vedením

Slovensko po prvýkrát v histórii vstúpilo s vlastným kandidátom do procesu výberu nového generálneho tajomníka Organizácie spojených národov (OSN). Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák predstavil v utorok na pôde OSN v New Yorku svoju kandidatúru a víziu o tom, ako by mala svetová organizácia fungovať pod jeho vedením.

Na vyriešenie rastúceho počtu globálnych problémov potrebujeme globálne odpovede. OSN je najuniverzálnejšia a najrelevantnejšia organizácia na tejto planéte. Má potenciál a všetky potrebné nástroje na to, aby riešila globálne výzvy. Musíme len nájsť spôsob, ako tento systém zefektívniť,“ konštatoval v úvodnom vystúpení na neformálnom dialógu s veľvyslancami členských krajín minister M. Lajčák.

Systém OSN ako taký nie je primerane nastavený na to, aby dokázal zvládať výzvy dneška, tak ako to od neho očakáva svetová verejnosť. Preto je jednou z mojich priorít zamerať sa na to, ako robiť veci lepšie – v záujme mieru a v prospech ľudstva,“ zdôraznil minister M. Lajčák.

Každá krajina zastúpená v OSN je jedinečná a odlišná. Rozdielne sú aj problémy tohto sveta. Ale existujú princípy, ktoré sú univerzálne – rešpekt, dialóg, spolupráca a schopnosť kompromisu,“ uviedol minister M. Lajčák v rámci prezentácie svojej kandidatúry.

Minister M. Lajčák tiež stručne priblížil štyri oblasti, ktoré považuje v rámci svojej vízie za dôležité: prevenciu konfliktov a mediáciu, udržateľný rozvoj, ľudské práva a medzinárodné právo a efektívny sekretariát OSN.

Následne dve hodiny odpovedal na otázky zástupcov jednotlivých geografických skupín a  formácií krajín v rámci OSN ako aj jednotlivých členských štátov. Otázky sa týkali širokého spektra činnosti a kompetencií OSN, od výberu zamestnancov jej sekretariátu a rodovej rovnosti cez mierové misie až po záležitosti udržateľného rozvoja a ľudských práv.

Viac..  Bilčík k debate o Slovensku v EP: Dnes potrebujeme ešte viac brániť slobodné médiá a právny štát

Účasť na neformálnom dialógu pod vedením predsedu Valného zhromaždenia je prvým zásadným krokom v rámci kandidatúry na post generálneho tajomníka OSN.

Pred neformálnym dialógom sa minister M. Lajčák bilaterálne stretol s predsedom Valného zhromaždenia OSN Mogensom Lykketoftom, s ktorým prebral procesnú stránku diskusie, keďže ide o novinku v rámci procesu výberu nového generálneho tajomníka. Minister M. Lajčák sa osobitne stretol aj s úradujúcim predsedom Bezpečnostnej rady OSN, stálym predstaviteľom Francúzska Francoisom Delattrem a absolvoval tiež spoločné rokovanie s veľvyslancami krajín tzv. Východoeurópskej skupiny v OSN, z ktorej by mala podľa nepísaného rotačného princípu OSN pochádzať osoba nového generálneho tajomníka.

Po neformálnom dialógu s predstaviteľmi členských krajín by ďalším krokom v rámci procesu výberu nového generálneho tajomníka malo byť posudzovanie doterajších kandidátov členmi Bezpečnostnej rady OSN v najbližších týždňoch.

O dac

Odporúčame pozrieť

europsky parlament

Európsky parlament prijal pravidlá o ľudských právach a životnom prostredí pre firmy

Európski poslanci schválili v stredu nové pravidlá, ktoré zaväzujú firmy zmierniť ich negatívny vplyv na …

Consent choices