Keď Anglicko opustí úniu, uzavrie bránu pre východoeurópanov

BRATISLAVA, LONDÝN – Občania európskych krajín sú, na rozdiel od obyvateľov Británie, pred referendom skôr pre zotrvanie Londýna v Európskej únii. Ukázal to prieskum verejnej mienky vykonaný v deviatich členských krajinách európskeho bloku , ktorý zverejnil francúzsky denník Le Figaro.

V prieskume týždeníka Observer zase vyšlo že, deväť z desiatichch odborníkov tvrdí,že odchod z Európskej únie vážne poškodí britskú ekonomiku. Dotklo by sa to aj slovenskej ekonomiky, a desaťtisícoch Slovákov, ktorí pracujú v Británii. Téma brexit hýbe aj kurzami mien.

Pred brexitom varujú akademici, riaditelia firiem, či bankári v londýnskom finančnom centre City. „Dnes môžeme obsluhovať firmy z únie tu v Anglicku, bez obmedzení. Po brexite to už nebude možné a ľudia tu prídu o prácu,“ povedal Jamie Dimon, výkonný riaditeľ JP Morgan.

Migrácia

Skupiny, ktoré sú za vystúpenie, sa často oháňajú migráciou, ktorá im berie pracovné miesta. Mnohí podnikatelia namietajú, že sú to nezmysly. „Nevieme nájsť dosť miestnych pracovníkov. Potrebujeme ľudí z únie, ekonomických migrantov, aby sme obsadili potrebné miesta,“ vysvetľuje Guy Poskitt, riaditeľ firmy Poskitt.

„Keď Anglicko opustí úniu, uzavrie to bránu pre východoeurópanov,“ povedala migrantka z Estónska. Sťažilo by to situáciu aj Slovákom pracujúcim v Británii.

Slováci v Británii

„Bude to administratívne viac náročné. Budú musieť žiadať o ďalšie povolenia,“vysvetľuje analytik Unicredit Bank Jozef Krošnák. „Momentálne je kurz libry voči euru dosť kolísavý,“ hovorí analytička Slovenskej sporiteľne, Katarína Muchová. Po prípadnom vystúpení by to pocítila primárne britská libra.

Viac..  Nový írsky premiér chce na summite EÚ apelovať na uznanie palestínskeho štátu

„Negatívny dopad by to malo aj na euro. To by síce oslabilo menej ako libra, ale by oslabilo napríklad k doláru,“ hovorí Krošnák.

Väčšina analytikov a najmä európskych politikov si myslí, že Briti nakoniec v únii ostanú.

Tesné výsledky prieskumov

„Európania sa ukázali byť jasne naklonení k zotrvaniu Británie v klube dvadsaťosmičky,“ uviedol francúzsky konzervatívny denník. Najviac by si priali mať Britániu v Európskej únii Nemci (79 percent) . Pre jej zotrvanie v bloku sa vyslovilo aj 65 percent opýtaných Francúzov a 64 percent Poliakov.

Samotní Briti sa v rovnakom prieskume ukázali byť naklonení skôr k odchodu svojej krajiny z európskeho bloku. Pre brexit by hlasovalo 43 percent opýtaných, proti 41 percent. Šestnásť percent ľudí nebolo rozhodnutých.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk/ Richard Juriš

O dac

Odporúčame pozrieť

Bulharsko

Zavedenie eura v Bulharsku môže byť posunuté

Snaha bulharskej vlády o prijatie eura je na dobrej ceste, ale jeho zavedenie môže byť …

Consent choices