Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 22. týždňa 2016

Nezamestnanosť v EÚ najnižšie od apríla 2009

EUROZÓNA: Európska centrálna banka ponechala hlavnú úrokové sadzby na nezmenenej úrovni. Na štvrtkovom zasadaní zároveň potvrdila svoju politiku mimoriadnych stimulov. „Niektoré z avizovaných opatrení vstúpia do platnosti až tento mesiac. To znamená, že veľká časť stimulov ešte len príde na rad. Zároveň je to podpora pre argument niektorých predstaviteľov menovej politiky, že ECB by prinajmenšom do jesene nemala podnikať ďalšie kroky,“ uviedol analytický tím Poštovej banky.

ECB ale vylepšila prognózu hospodárskeho rastu eurozóny v tomto roku. Po svojom minulotýždňovom zasadaní uviedla, že ekonomika sa v roku 2016 posilní o 1,6 %. V marci predpovedala, že rast bude na úrovni 1,4 %. Predikciu pre budúci rok banka potvrdila na úrovni 1,7 % a zredukovala prognózu pre rok 2018 na 1,7 %. Doteraz odhadovala, že v roku 2018 sa eurozóna posilní o 1,8 %. ECB zároveň odhaduje, že tohtoročná inflácia bude vo výške 0,2 %. Jej predchádzajúca predikcia rátala s rastom cien v tomto roku o 0,1 %.

VEĽKÁ BRITÁNIA: Aktivita britského priemyslu v máji iba nepatrne posilnila, čo sa považuje za ďalší znak toho, že ekonomika krajiny sa spomaľuje pred referendom o jej členstve v Európskej únii. Vyplýva to z prieskumu agentúry Markit a inštitútu CIPS, ktorého výsledky zverejnili minulý týždeň. Index nákupných manažérov [PMI] britského priemyslu stúpol na 50,1 bodu z aprílových 49,4 bodu. Tento výsledok je mierne lepší v porovnaní s očakávaniami. PMI britského priemyslu však bol iba tesne nad hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje rast sektora od jeho poklesu, pričom je pod úrovňami zo začiatku roka 2016. Oficiálne štatistické údaje ukázali, že priemyslu sa nepodarilo prispieť k celkovému ekonomickému rastu Británie v roku 2015 a začiatkom roka 2016.

Viac..  Nezamestnanosť v eurozóne zotrvala vo februári na 6,5 %

SVET: Globálna ekonomika sa v tomto roku podľa prognózy Organizácie pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj [OECD] posilní iba o 3 %. Podpísať by sa mal pod to fakt, že podniky sú opatrné pri investíciách a spotrebitelia obozretní pri výdavkoch. Organizácia to uviedla vo svojom najnovšom polročnom ekonomickom výhľade. Globálny hospodársky rast tak podľa OECD nebude lepší ako vlani, kedy bol najslabší od roku 2009. V budúcom roku však organizácia očakáva zrýchlenie globálneho rastu na úroveň 3,3 %.

EÚ: Miera nezamestnanosti v eurozóne sa v apríli nezmenila a zotrvala na marcovej úrovni 10,2 %. Medziročne, teda v porovnaní s minuloročným aprílom, klesla o – 0,8 p. b. Nezamestnanosť v eurozóne sa na základe týchto údajov zverejnených Eurostatom nachádza na najnižšej úrovni od augusta 2011. V únii ako celku sa miera nezamestnanosti v apríli znížila na úroveň 8,7 % z marcovej hodnoty 8,8 % a je tak najnižšia od apríla 2009. Európskemu trhu práce sa darí, pracovných miest pribúda a nezamestnanosť klesá, čo je pozitívna správa pre celú európsku ekonomiku. Spomedzi členských štátov EÚ je podľa údajov Eurostatu najnižšia miera nezamestnanosti v Českej republike [4,1 %], v Nemecku [4,2 %] a na Malte [4,3 %]. Naopak najvyššia nezamestnanosť sužuje obyvateľov Grécka [24,1 %] a Španielska [20,1 %].

O dac

Odporúčame pozrieť

Nezamestnanosť v eurozóne zotrvala vo februári na 6,5 %

Nezamestnanosť v eurozóne zotrvala vo februári na úrovni zo začiatku roka, pričom údaje za január …

Consent choices