sulík
Richard Sulík. PHOTO:redakcia/dom

SaS bude najbližšie štyri roky viesť europoslanec Richard Sulík

Richard Sulík bude aj najbližšie štyri roky viesť stranu Sloboda a Solidarita. Rozhodli o tom v tajnej voľbe členovia strany na dnešnom mimoriadnom kongrese, ktorý sa konal v Bratislave. Richard Sulík získal od prítomných 113 oprávnených voličov až 111 hlasov.

Prvý mimoriadny kongres SaS mal jediný bod, a to voľbu predsedu strany. Keďže Richard Sulík mal stále platný mandát a podľa stanov strana nesmie mať žiadneho zvoleného predsedu, Sulík sa funkcie predčasne vzdal. O post predsedu sa uchádzal ako jediný kandidát.

„Je pravidlom, že vždy, keď skončí funkcia predsedovi, skončí funkčné obdobie aj podpredsedom a generálnemu manažérovi strany. Je to preto, aby si nový predseda mohol vybrať ľudí, s ktorými sa mu dobre spolupracuje. Staronovým generálnym manažérom strany bude Roman Foltin. Podpredsedov volí na návrh predsedu Republiková rada a ja navrhnem tri mená: Jozef Mihál, Jana Kiššová a Ľubomír Galko,“ povedal kolegom staronový predseda strany Richard Sulík.

Zároveň všetkým úprimne poďakoval a dodal, že si je vedomý, že v strane má viac ako dvoch kritikov. „Práve preto je tento moment veľmi cenný. Dokázali sme, že strana sa vie postaviť za svojho predsedu a vyslať verejnosti a najmä voličom jasný signál, že keď treba, tak skrátka vieme potiahnuť, vieme sa zjednotiť a o to viac sme pripravení prevziať zodpovednosť za našu krajinu, za Slovensko,“ povedal Sulík.  

Na úvod kongresu šéf liberálov straníkom predstavil svoju víziu na najbližšie roky, ktorú postavil na piatich prioritách. Prvou je jesenná programová konferencia SaS, na ktorej chce strana aktualizovať svoj program. „Chceme prijať dokument, v ktorom bude jasne vymedzené, čo SaS je a čo nie je. Dúfam, že tento dokument vytvoríme. Sme pravicová a liberálna strana, chceme čím viac ekonomických a osobných slobôd,“ povedal Sulík.

Naďalej chce tolerovať a podporovať rôznorodosť názorov v strane. „Logicky nemôžeme byť úplne naúzko vymedzení a fixovaní na málo tém. V prieskumoch naďalej rastieme. Voliči zistili, že slovám a sľubom dávame ich pôvodný zmysel a že sú strany, ktoré ak povedia, že toto budeme robiť a toto nie, tak to bude platiť aj po voľbách,“ uviedol Sulík.

Viac..  Europarlament schválil nový pakt EÚ o migrácii a azyle

Jeho treťou prioritou je pokračovanie v upevňovaní opozičnej spolupráce. „Vytvorenie Opozičnej rady s OĽaNO-NOVA považujem za najlepšiu možnú dohodu. Poznám všetky výhrady voči Igorovi Matovičovi. Dá sa s ním korektne spolupracovať, a o toto sa budeme snažiť,“ uistil Sulík. Zároveň nevylúčil ani spoluprácu s hnutím Sme rodina, no s ĽSNS spolupracovať nechce. „Mám veľký problém spolupracovať s niekým, kto vníma holokaust ako rozprávku,“ povedal.

Ďalšou prioritou je dobudovanie regionálnych štruktúr SaS. „Doteraz sme boli strana vhodná ako junior partner do vládnej koalície. Dnes bez SaS žiadna slušná vláda nevznikne, lebo z noci do rána sme sa stali veľkou pravicovou stranou. Preto sa očakáva, že postavíme kandidátov do krajských volieb či komunálnych volieb,“ prízvukoval Sulík.

Aj preto jeho piatou prioritou je koncentrácia na najbližšie krajské voľby. SaS by chcela predsedov krajov v Bratislavskom a prípadne Trenčianskom kraji. „O toto sa budem osobne snažiť,“ uistil kolegov Sulík.

Všetkých päť priorít je podriadených cieľu prevziať zodpovednosť za Slovensko po najbližších parlamentných voľbách. „Chceme byť pripravení. Avšak nie sú to len ekonomické reformy, ale aj to, že v slovenskej politike chýba česť a plnenie sľubov. Pravidlá sa porušujú, akoby to bola samozrejmosť. Každý deň sme svedkami, že sa v najvyššej politike klame a tí, ktorí to robia, nelozia po kanáloch, ale pred kamerami hovoria, že sú zodpovední. Okrem SaS tu ale nie je nik iný, na koho sa môže poctivý a čestný občan SR s dôverou obrátiť,“ uzavrel svoj prejav Sulík.

O red

Odporúčame pozrieť

SaS povedie do eurovolieb Sulík, nasledujú Jurzyca a Marcinková

Kandidátnu listinu strany SaS do eurovolieb povedie jej súčasný predseda Richard Sulík. Na druhom mieste …

Consent choices