Vlani na Slovensku dovolenkovala tretina a v Chorvátsku pätina Slovákov. Aké sú ich plány v tomto roku?

Dovolenková sezóna sa postupne rozbieha a ak ešte nemáte dovolenku rezervovanú, tak zrejme rozmýšľate, do ktorej destinácie sa tento rok vyberiete. To nás motivovalo k tomu, aby sme sa pozreli, ako Slováci dovolenkovali vlani a aké majú plány na tohtoročnú dovolenku. Údaje pochádzajú zo Štatistického úradu EÚ [Eurostat].

Záznam na celú obrazovku 6. 6. 2016 115927.bmp„Keď sa povie letná dovolenka, väčšina z nás si ju spája s dlhodobejším pobytom niekde pri mori alebo na horách. Až dve tretiny Slovákov ale vlani neboli ani raz na 2 – týždňovej dovolenke a dve pätiny neboli ani dovolenke v rozsahu 4 až 13 nocí. Jedenkrát počas roka si 2 týždne voľna vychutnal približne každý šiesty našinec a 28 % Slovákov strávilo na dovolenke 4 až 13 nocí. Obľúbené sú u nás ale krátke dovolenky [do 3 nocí],“ uviedol analytický tím Poštovej banky. Až 28 % našincov bolo vlani na predĺženom víkende dokonca 4 a viackrát. Treba ale zároveň povedať, že približne rovnaký počet našich obyvateľov nebol vlani ani raz na takejto krátkodobej dovolenke.

Záznam na celú obrazovku 6. 6. 2016 115830.bmpAké sú najobľúbenejšie dovolenkové destinácie Slovákov? Prvenstvo získala naša domovina. Až tretina našincov totiž vlani strávila svoju hlavnú dovolenku doma na Slovensku. Nie nadarmo sa Chorvátsku hovorí „slovenské more“. Až 17 % dovolenkujúcich Slovákov totiž vlani zamierilo práve tam. Bronzová priečka patrí susednému Česku, ktoré si vlani zvolila za svoju cieľovú destináciu až desatina našich turistov. Medzi ďalšími obľúbenými dovolenkovými krajinami Slovákov sa umiestnilo Taliansko, Grécko či Maďarsko.

Slováci na dlhodobej dovolenke uprednostňujú ubytovanie v hoteloch a penziónoch. Takýto typ ubytovania si vlani vybrali až dve pätiny dovolenkujúcich našincov. Približne štvrtina dovolenkárov bola vlani ubytovaná v prenajatých apartmánoch či domoch a pätina si vybrala cenovo najvýhodnejšiu alternatívu, a to ubytovanie u rodiny a priateľov. Kempovanie nám príliš nevonia, nakoľko takýto typ ubytovania vlani zvolili len nepatrné 3 % slovenských turistov.

Dovolenky typu all inclusive naberajú medzi Slovákmi na popularite. Vlani ich vyhľadala až štvrtina dovolenkárov. Prvenstvo ale získala dovolenka s vlastným stravovaním, ktorú vlani uprednostnili dve pätiny slovenských turistov. Ide to ruka v ruke s našimi top destináciami, ktorými sú domáce Slovensko a Chorvátsko, a v ktorých si zväčša zabezpečujeme stravovanie takpovediac po vlastnej osi.

Viac..  Vladimír Bilčík: Hlavná európska prokurátorka povedala, že zrušením špeciálnej prokurátory sa prekročila červená čiara

Slováci obľubujú pobyty pri mori. Kvôli slnku a pláži vlani vycestovalo do zahraničia až 29 % našich dovolenkárov. Dni voľna si zároveň radi spájame aj s návštevou rodiny a priateľov. S takýmto cieľom strávila vlani dovolenku až takmer pätina našincov. Pre približne každého siedmeho Slováka bolo hlavným motívom vlaňajšej dovolenky wellness alebo príroda.

A aké sú plány slovenských dovolenkárov na tohtoročnú dovolenku? Prvé husle bude opäť hrať Slovensko. V našich horách, kúpeľoch či wellness sa tento rok chystá dovolenkovať až tretina našincov. Z hľadiska cestovného ruchu a rozvoja regiónov je to veľmi pozitívna správa, nakoľko peňažné prostriedky dovolenkári „nevyvážajú“ za hranice, ale míňajú ich v domácej ekonomike. Na striebornej priečke sa podobne ako vlani umiestnilo Chorvátsko, kam plánuje tento rok vycestovať 14 % našich dovolenkárov. Ostatné krajiny už také výrazné preferencie medzi Slovákmi nezískali. V Taliansku sa chystá dovolenkovať 6 % našich turistov, v susednom Česku 5 % a po dve percentá dovolenkárov plánuje tento rok vycestovať do Grécka, Maďarska a Španielska.

Mnohí Slováci si ale vlani nedopriali žiadnu dovolenku mimo svojho domova. Najčastejším dôvodom bol nedostatok financií, kvôli ktorému vlani nevycestovalo až 39 % opýtaných. Pre pätinu „nedovolenkujúcich“ našincov boli hlavným dôvodom zdravotné problémy a pre každého siedmeho našinca nedostatok času či už z pracovných alebo študijných dôvodov. Viac než desatina Slovákov, ktorí vlani na dovolenke neboli, uviedla ako dôvod nezáujem o cestovanie.

O dac

Odporúčame pozrieť

cestovanie

DiscoverEU: Mladí Európania sa môžu opäť hlásiť o preukazy na cestovanie zadarmo

Európska komisia (EK) v utorok spustila posledné kolo podávania prihlášok v rámci iniciatívy DiscoverEU. Skončí …

Consent choices