Hlavné udalosti júnového plenárneho zasadnutia: Migrácia, Panama Papers a Junckerov investičný plán

Ústrednou témou júnového plenárneho zasadnutia bola opätovne migrácia. Poslanci debatovali o investíciách v Afrike, ktoré by pomohli tamojším ľuďom nájsť si prácu doma. Reč bola aj o tom, ako nájsť pre migrantov prácu v EÚ bez toho, aby tým utrpeli Európania. Plénum odobrilo vytvorenie špeciálneho výboru pre kauzu Panama Papers a preberalo, ako si počína Junckerov investičný plán na obnovu hospodárstva. V stredu sa poslancom prihovoril bulharský prezident Rosen Plevneliev.

Počas utorkovej debaty, ktorej sa zúčastnil podpredseda Komisie Frans Timmermans a šéfka európskej diplomacie Federica Mogherini, poslanci privítali plány Komisie investovať v krajinách, odkiaľ prichádzajú migranti a to predovšetkým v Afrike. Cieľom tejto iniciatívy je podporovať tamojší sociálny a hospodársky rozvoj a stlmiť tak migračné vlny. Poslanci okrem toho debatovali aj o tzv. „modrej karte“, ktorá by vysoko kvalifikovaným ľuďom z tretích krajín umožnila pracovať v EÚ.

V stredu ráno poslanci hodnotili Junkerov investičný plán na znovuobnovenie Európskej ekonomiky. Komisia by chcela predĺžiť jeho fungovanie a rozšíriť ho i na tretie krajiny. Podľa Jyrkiho Katainena, podpredsedu Komisie pre zamestnanosť, rast, investície a konkurencieschopnosť, plán už priniesol úžitok mnohým malým a stredným podnikom. Nie všetci poslanci sú však z neho nadšení.

Potom, ako v Turecku nedávno pozbavili imunity 138 poslancov, bola v európskom pléne reč aj o tom, ako to v tejto krajine vyzerá s demokraciou.

V utorok Parlament odhlasoval uznesenie, v ktorom vyzýva Komisiu, aby navrhla pravidlá pre férové obchodovanie medzi supermarketmi a farmármi. Tí by tak mali za svoje produkty dostať spravodlivú cenu, spotrebitelia väčší výber a okrem toho by sa takto mohlo zamedziť nadprodukcii a plytvaniu potravinami.

V stredu Parlament rozhodol o zriadení vyšetrovacieho výboru, ktorý sa bude zaoberať kauzou PanamaPapers. Jeho 65 členov bude mať 12 mesiacov na detailné preskúmanie dokumentov, ktoré sa v apríli dostali do povedomia verejnosti.

Viac..  Ivan Štefanec: Tony potravín a textílií končia ako odpad zbytočne

V ten istý deň plénum schválilo návrh smernice z dielne Komisie, ktorej cieľom je bojovať proti vyhýbaniu sa daniam. Návrh požaduje, aby firmy platili dane tam, kde dosahujú zisky a ponúka právne záväzné ustanovenia proti najčastejším metódam, ku ktorým sa firmy uchyľujú, aby platili čo najmenšie dane.

Počas plenárneho zasadnutia prišlo aj na tému vesmíru a vesmírnych technológií. Reč bola o tom, čo môžu programy ako Galileo alebo Copernicus priniesť európskym firmám a aký prínos môžu mať satelity a navigačný systém pre našu bezpečnosť a obranu.

V stredu Parlament prijal uznesenie, v ktorom odsúdil Európsku komisiu za odďaľovanie zverejnenia vedeckých kritérií na identifikáciu látok narúšajúcich endokrinný systém. Európsky súdny dvor v decembri 2015 rozhodol, že Komisia porušila právne predpisy EÚ, keď nezverejnila tieto vedecké kritériá.

Deň na to Parlament schválil legislatívne zmeny, ktoré zjednodušia preukazovanie pravosti verejných listín, akými sú rodný či sobášny list, v iných členských štátoch a uľahčia tak voľný pohyb osôb v rámci EÚ.

V stredu napoludnie pred poslancami vystúpil bulharský prezident Rosen Plevneliev. Hovoril najmä o integrácii, solidarite medzi členskými štátmi a napätých vzťahoch medzi EÚ a Ruskom.

O dac

Odporúčame pozrieť

EÚ pripravuje nový balík sankcií voči Rusku

Európska únia pripravuje 14. balík sankcií voči Rusku za jeho pokračujúcu agresiu proti Ukrajine. Informovala …

Consent choices