Európska komisia chce nové a prehľadnejšie energetické štítky

infografika o spotrebe energie 

Na Slovensku cena za jednu kilowatthodinu klesla oproti roku 2014 o 0,39%.

Domáce elektrické spotrebiče ako napríklad lampy, televízory, rúry a vysávače sú v EÚ predávané so štítkami, ktoré udávajú ich energetickú účinnosť. Systém však za uplynulé roky stratil na prehľadnosti a treba ho aktualizovať. Priemyselný výbor bude preto tento týždeň hlasovať o novej a jednoduchšej stupnici, ktorá vám uľahčí rozhodovanie pri nákupe.

Energetická účinnosť sa definuje ako pomer medzi výkonom zariadenia a energetickým vstupom. Prvý energetický štítok bol zavedený už v roku 1994 a používať sa začal v roku 1995. Obsahoval písmená od A (najúčinnejšie) po G (najmenej účinné). Keďže spotrebiče sa odvtedy vylepšili, zmenila sa aj stupnica, ktorá dnes obsahuje viacero písmen A – od A po A+++. Mnohé spotrebiče ako napríklad práčky sú však dnes v triedach A a spotrebitelia nevedia medzi nimi rozlišovať. Celý systém tak stráca na svojom opodstatnení, keďže jeho cieľom je nabádať ľudí k tomu, aby kupovali tie najúčinnejšie produkty.

Viac..  Chybné výrobky: prepracované pravidlá na ochranu spotrebiteľov pred škodami

Komisia preto navrhuje škálu prepracovať a vrátiť sa k tej pôvodnej, ktorá by obsahovala len písmená od A po G a upustiť od A s pluskami.

Okrem toho požaduje i vytvorenie digitálnej databázy nových energeticky účinných výrobkov, ktorá by priniesla väčšiu transparentnosť a vnútroštátnym orgánom uľahčila dohľad nad trhom.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices