PREHĽAD: Tento týždeň budú europoslanci riešiť najmä kofeín a palestínskych utečencov

Po plenárnom zasadnutí sú poslanci naspäť v Bruseli. Vo výbore pre životné prostredie a verejné uzdravie sa bude hlasovať o prísnejších pravidlách pre zdravotnícke pomôcky a o vetovaní návrhu Komisie o zdravotných tvrdeniach o kofeíne. Poslanci budú rozoberať aj súčasnú hospodársku situáciu v EÚ a osud palestínskych utečencov. Viacerí sa tento týždeň v Namíbii stretávajú s poslancami afrických, karibských a tichomorských krajín. Reč bude o migrácii, situácia v KDR a násilí na ženách.

Výbor pre životné prostredie a verejné zdravie (ENVI) bude v stredu hlasovať o vetovaní návrhu Komisie, ktorý by umožnil, aby sa na sladených a energetických nápojoch uvádzalo, že kofeín, ktorý obsahujú, zvyšuje pozornosť a koncentráciu.

V ten istý deň výbor ENVI hlasuje o prísnejších pravidlách pre zdravotnícke pomôcky a ich uvádzanie na trh. Týka sa to napríklad prsných alebo bedrových implantátov. Na programe je aj hlasovanie o pomôckach určených na testovanie in vitro ako napríklad tehotenské alebo DNA testy.

Výbor pre priemysel, výskum a energetiku (ITRE) sa v utorok chystá hlasovať o novom, jednoduchšom označovaní energetickej účinnosti domácich spotrebičov. Nová škála by mala obsahovať len písmená od A do G, pričom označenia ako A+, A++ atď. by sa mali prestať používať.

Viac..  Grécko chce splatiť krajinám eurozóny tento rok do 5 mld. eur

V utorok do Parlamentu zavíta šéf rady Ecofin Jeroen Dijsselbloem. Členovia hospodárskeho výboru s ním budú hovoriť o stave európskej ekonomiky a úspechoch končiaceho sa holandského predsedníctva.

Zahraničný výbor sa stretne s Pierrom Krähenbühlom, generálnym komisárom Úradu OSN pre pomoc palestínskym utečencom.

Viacerí poslanci sa tento týždeň stretávajú s poslancami afrických, karibských a tichomorských krajín. Hlavnými témami ich rozhovorov sú migrácia, predvolebná situácia v Konžskej demokratickej republike a násilie voči ženám a deťom počas ozbrojených konfliktov. Už 31. parlamentné zhromaždenie AKT-EÚ sa koná v hlavnom meste Namíbie Windhoeku.

O dac

Odporúčame pozrieť

osn

EÚ na 78. zasadaní Valného zhromaždenia OSN: globálne opatrenia a solidarita

Delegácia Európskej komisie na vysokej úrovni sa budúci týždeň v New Yorku zúčastní na 78. …

Consent choices