mikolášik
Miroslav Mikolášik, europoslanec. PHOTO: archív MM

Miroslav Mikolášik: Umožňujme mladým ľuďom vsadiť na kvalitu

Viete, kedy malo ľudstvo najvzdelanejšiu generáciu mladých ľudí v histórii? Dnes. Viete, kedy majú mladí ľudia u nás výrazný problém zamestnať sa? Dnes.
Je čas ponúkať projekty, ktoré pomôžu mladým osvojiť si zručnosti a znalosti v tých oblastiach, kde je v praxi reálny dopyt. Rovnako dôležité je však podporiť ich talenty a povzbudiť ich k práci na sebe. Mladý človek je pripravený absorbovať viac než sám hľadá, čo vie neskôr mnohonásobne zúročiť aj pre svoje okolie.

Veľmi často dokážeme mladých odpísať iba preto, že sú mladí. Neskôr im pripomenieme, že predošlý čas mohli využiť aj lepšie. To však nejde dohromady. Ja som sa rozhodol, že mladých budem podporovať a dlhodobo v tom vidím veľký zmysel. Teším sa z dvoch udalostí, ktoré sa v tejto súvislosti udiali, jedna v Európskom parlamente, druhá doma.

Na Slovensku sme už po štvrtýkrát hľadali nadaných mladých ľudí, ktorí sa venujú hudbe s hodnotovými textami. Od začiatku stojím pri projekte Gospeltalent, ktorý priniesol už sedem víťazov a naberá na kvalite. Neustále však prináša hlavne možnosť prezentovať sa a nakopnúť k ďalšej práci na sebe, bez ohľadu na výsledok. Kontakt s týmito mladými je ohromnou silou a často býva impulzom pre celé komunity, aby vyšli zo seba, chceli od života viac a chytili sa šance. Ten rozmer je omnoho širší ako iba hudobný. Predovšetkým však stavia na snahe skvalitniť gospelovú scénu.

V Európskom parlamente sme zasa len nedávno prijali balík na podporu mladých. Plne som podporil správu o programe Erasmus+ a ďalších nástrojoch na posilnenie mobility v oblasti odborného vzdelávania a prípravy. Ide tu aj o prístup k celoživotnému vzdelávaniu. Som presvedčený, že trénovaním zručností cenených na pracovnom trhu a správnym prepojením medzi vzdelávacími inštitúciami, študentmi, firmami a poskytovateľmi fondov dokážeme prekonať dlhodobú krízu zamestnanosti a prinavrátiť pracovné príležitosti do mnohých európskych regiónov. Zvlášť do tzv. hladových dolín. Celý tento model sa opiera o dôveru v mladých ľudí a vklad do nich. Verím mu.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Hlúpy populistický ťah potratmi

Niet lepšej investície ako do mladých ľudí, ktorí sú hladní po osobnom raste. Potrebujeme nielen vytvárať pracovné miesta, ale aj pomáhať mladým ľuďom stávať sa kvalitnými, aby tieto miesta mohli obsadiť. A prispeli aj niečím navyše, čo posunie dopredu celú našu spoločnosť.

Mladí nás učia, že máme mať na viac. Aj naďalej budem doma i v pléne obhajovať túto víziu a tak ako doposiaľ, neostanem len pri slovách. Potrebujeme kvalitných mladých Slovákov a Slovenky.

Komentár pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk pripravil europoslanec Miroslav Mikolášik.

O red

Odporúčame pozrieť

erasmus

Program Erasmus+ podporil v roku 2022 viac ako 1,2 milióna študentov a učiteľov

Program EÚ pre vzdelávanie, odbornú prípravu, mládež a šport Erasmus+ podporil v roku 2022 približne …

Consent choices