Schengenský priestor voľného pohybu oslávil už 31 rokov

Včera, 14. júna 2016, sme si pripomenuli 31. výročie vzniku schengenského priestoru voľného pohybu. Slovensko sa jeho súčasťou stalo v roku 2007.

Schengenský priestor znamená voľný pohyb osôb bez hraničných kontrol medzi štátmi, ktoré sú jeho súčasťou.

„Veľkou výhodou nášho členstva v Európskej únii je, že nás v Európe nerozdeľujú hranice, ale spájajú spoločné hodnoty. A práve slobodu pohybu a pobytu v celom schengenskom priestore si Slováci veľmi vážia a túto slobodu aj často využívajú. Vďaka Schengenskej dohode už nemáme hraničné kontroly, cestujeme voľne aj bez pasu a vďaka našej spoločnej mene – euru si už vo väčšine krajín nemusíme ani meniť peniaze. Navyše, európske občianstvo nám v celej Únii garantuje rovnaké práva ako majú občania ostatných európskych krajín. Avšak v poslednom období sú ohrozené dva dôležité symboly európskej integrácie – spoločná mena a voľný pohyb. Preto je dôležité, aby sme si ich spoločným úsilím ochránili a zachovali.” uvádza v tejto súvislosti Dušan Chrenek, vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

„ Schengen je jedným z najviac cenených úspechov Európskej integrácie. Dnešné výročie nám pripomína každodenné výhody a význam tohto priestoru bez vnútorných hraníc  pre európskych občanov a podniky. To je dôvod prečo je Európska komisia odhodlaná zachovať Európu bez vnútorných hraníc, je to  v spoločnom záujme všetkých európskych občanov. Naším cieľom je vrátiť sa k bežnému fungovaniu schengenského priestoru a skončiť s vnútornými kontrolami súvisiacimi s migračnou krízou najneskôr do konca roku 2016.” hovorí na margo dnešného výročia európsky komisár pre migráciu, vnútorné záležitosti a občianstvo Dimitris Avramopoulos.

Viac..  Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Schengenskú dohodu podpísalo 14. júna 1985 päť z desiatich vtedajších členských štátov EÚ: Belgicko, Nemecko, Francúzsko, Luxembursko a Holandsko. Začal sa tým procesodstraňovania vnútorných hraničných kontrol medzi členskými štátmi. Dnes patria do schengenského priestoru všetky členské štáty Európskej únie okrem Veľkej Británie, Írska, Bulharska, Cypru, Rumunska a Chorvátska, pridruženými krajinami sú Island, Nórsko, Švajčiarsko a Lichtenštajnsko.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices