Svetoví lídri z celého sveta sa stretnú na 10. výročí Európskych rozvojových dní

Európske rozvojové dni je dvojdňové podujatie, ktoré sa koná v Bruseli v dňoch 15. až 16. júna a ktorého cieľom je spolu so svetovými lídrami, s mladými lídrami, so stovkami rečníkov, s organizáciami občianskej spoločnosti a medzinárodnými organizáciami generovať nové nápady, prijať opatrenia a formovať budúcnosť.

„Európske rozvojové dni 2016“ zajtra oficiálne otvoria svoje dvere rekordnému počtu viac než 6 000 odborníkov v oblasti rozvoja z približne 150 krajín, ktorí sa zúčastnia na dnes už poprednom fóre Európy o celosvetovom rozvoji a spolupráci.

Komisár EÚ pre medzinárodnú spoluprácu a rozvoj Neven Mimica v tejto súvislosti uviedol: „Desiate výročie Európskych rozvojových dní je zamerané na výsledky: chceme, aby sa ciele OSN v oblasti udržateľného rozvoja zmenili zo záväzkov na konkrétne opatrenia. Európa tým otvorene vyzýva svet, aby sa s nami zamyslel nad tým, ako by sme mohli svoje politiky, partnerstvá a prostriedky čo najlepšie využiť na podporu celosvetového rozvoja, na odstránenie chudoby raz a navždy a na nasmerovanie našej planéty na cestu udržateľného a inkluzívneho rozvoja a prosperity.“

Tento ročník je mimoriadne dôležitý, pretože ide o 10. výročie Európskych rozvojových dní. Európske rozvojové dni, o ktorých sa zvykne hovoriť ako o „Davose pre oblasť rozvoja“, sa konajú v čase, ktorý je rozhodujúci pre budúcnosť medzinárodného rozvoja, a to krátko po tom, ako bol v septembri 2015 prijatý „program trvalo udržateľného rozvoja“, ktorý predstavuje všeobecný rámec na odstránenie chudoby a dosiahnutie udržateľného rozvoja do roku 2030.

Európske rozvojové dni budú zamerané na realizáciu 17 cieľov udržateľného rozvoja na základe piatich zásadných faktorov pre trvalo udržateľný rozvoj: partnerstvo, mier, prosperita, planéta a ľudia.

Pred podujatím sa predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker stretne s premiérom Etiópie Hailemariamom Desalegnom, aby podpísali spoločné vyhlásenie s názvom „Na ceste k strategickej angažovanosti EÚ-Etiópia“, čo odráža intenzívne vzťahy EÚ s Etiópiou a zdôrazňuje kľúčovú úlohu, ktorú Etiópia zohráva v Afrike a medzinárodnom spoločenstve a jej významný sociálno-ekonomický rozvoj.  EÚ a Etiópia takto povýšia svoje 40-ročné partnerstvo na ešte strategickejšiu úroveň.

Ďalší kľúčový moment pred ERD sa odohrá, keď Jim Yong Kim, prezident Svetovej banky a Európska komisia, ktorú bude zastupovať podpredsedníčka Európskej komisie Kristalina Georgieva a komisár Neven Mimica, prijmú 14. júna spoločné vyhlásenie. Toto vyhlásenie predstavuje spoločný záväzok posilniť opatrenia na udržanie mieru a zvýšiť dosah v situáciách ovplyvnených nestabilitou, konfliktom a násilím.

Súvislosti

Európske rozvojové dni sa stali známymi ako hlavné podujatie pre medzinárodnú rozvojovú spoluprácu v EÚ. Za posledných 9 rokov sa vďaka „Davosu pre oblasť rozvoja“, ako sa tieto dni často označujú, stretol pôsobivý počet 2670 rečníkov a až 100 svetových lídrov, 514 vystavovateľov a 42 000 účastníkov zo 154 krajín, ako aj 4 500 organizácií.

Viac..  Komisia uverejňuje správu o stave Schengenu s prioritami na nasledujúci rok

V tomto roku budú Európske rozvojové dni ako hnaciu silu globálneho úsilia v oblasti rozvoja presadzovať mladých ľudí a zdôrazňovať význam ich angažovanosti na ceste k trvalej udržateľnosti. Európska komisia pozvala mladých ľudí vo veku od 21 do 26 rokov z celého sveta, aby sa zapojili do debaty o budúcnosti medzinárodnej rozvojovej spolupráce, čím sa ich snaží zaangažovať do formovania budúcich rozvojových politík. 16 mladých lídrov z partnerských krajín bolo pozvaných, aby do diskusií o rozvojovej politike a medzinárodnej spolupráci vniesli nový pohľad.

Delegáciu Európskej komisie budú tvoriť vysoká predstaviteľka pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku/podpredsedníčka Komisie Federica Mogheriniová, podpredseda Komisie pre pracovné miesta, rast, investície a konkurencieschopnosť Jyrki Katainen, podpredseda Komisie pre jednotný digitálny trh Andrus Ansip, komisárka pre obchod Cecilia Malmströmová, komisár pre medzinárodnú spoluprácu a rozvoj NevenMimica, komisár pre oblasť klímy a energetiky Miguel Arias Cañete, komisár pre životné prostredie, námorné záležitosti a rybárstvo Karmenu Vella, komisár pre migráciu, vnútorné záležitosti a občianstvo Dimitris Avramopoulos a komisár pre humanitárnu pomoc a krízové riadenie Christos Stylianides.

Na Európske rozvojové dni 2016 sa chystá viac ako 500 rečníkov a popredných činiteľov vrátane predstaviteľov medzinárodných organizácií, ako je generálny tajomník OSN Pan Ki-mun, predseda skupiny Svetovej banky Jim Yong Kim, výkonná riaditeľka OSN Ženy Phumzile Mlambo-Ngcuka a viaceré hlavy štátov ako predseda a hlavný veliteľ obranných síl Kenskej republiky Uhuru Kenyatta, prezident Maurícijskej republiky Bibi Ameenah Firdaus Gurib-Fakim, prezident Burkiny Faso Roch Marc Christian Kaboré, prezident Stredoafrickej republiky Faustin-Archange Touadéra, predseda vlády Samoy Tuilaepa Lupesoliai Sailele Malielegaoi, predseda vlády Etiópie Hailemariam Desalegn a predseda vlády Východného Timoru Rui Maria de Araújo spolu s mnohými inými.

Európske rozvojové dni sa uskutočnia v tom istom čase ako Európsky týždeň trvalo udržateľnej energie (EUSEW), v prípade ktorého ide v súčasnosti už o jeho 11. ročník. Počas slávnostného odovzdávania cien 14. júna na konferencii o politike EUSEW vyhlásia komisár pre oblasť klímy a energetiky Miguel Arias Cañete, člen Európskeho parlamentu a predseda Výboru pre priemysel, výskum a energetiku (ITRE) Jerzy Buzek, primátor Florencie Dario Nardella a generálna riaditeľka Európskej organizácie spotrebiteľov Monique Goyensová mená troch víťazov.

O dac

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices