Vlada SR
Foto: Ilustračné, parlament.

Vláda schválila protokol o pristúpení Čiernej Hory k NATO

Na návrh ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslava Lajčáka vyjadrili poslanci Národnej rady SR súhlas s ratifikáciou protokolu o vstupe Čiernej Hory do Severoatlantickej aliancie.

„Dnešným hlasovaním Národnej rady Slovensko potvrdilo svoju podporu pre politiku otvorených dverí NATO a pre euroatlantickú integráciu krajín západného Balkánu,“ konštatoval minister M. Lajčák. „Rozširujeme tak priestor stability a bezpečnosti v Európe, pričom tento krok nie je namierený proti nikomu,“ poznamenal minister.

„V procese prípravy na členstvo vykonala Čierna Hora veľa politických, bezpečnostných a ekonomických reforiem a z najmenšej krajiny bývalej Juhoslávie sa vypracovala na vzorový príklad pre celý región,“ uviedol minister M. Lajčák.

Podpora pre vstup Čiernej Hory a pomoc konkrétnymi skúsenosťami pozitívne zviditeľnili Slovensko v rámci NATO ako spojenca s kvalitnými mediačnými a expertíznymi kapacitami.

„Slovensko sa tiež zapísalo do histórie Čiernej Hory, ako partner, ktorý veril v jej úspech ešte v čase, keď o ňom všetci pochybovali,“ zdôraznil minister M. Lajčák.

Slovensko odsúhlasilo prístupový protokol Čiernej Hory medzi prvými krajinami NATO. Okrem SR ho už odhlasovali aj parlamenty Slovinska, Islandu a Maďarska.

Viac..  EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Podľa Ústavy SR pôjde teraz prístupový protokol na ratifikáciu k prezidentovi republiky. Po jeho schválení budú ratifikačné listiny uložené u depozitára Severoatlantickej zmluvy. Prístupový protokol nadobudne platnosť po tom, ako ho schvália všetky členské krajiny NATO.

Aliancia pozvala Čiernu Horu za člena po rokoch predvstupových príprav v decembri 2015. Ministri zahraničných vecí krajín NATO podpísali prístupový protokol s predsedom vlády Čiernej Hory Milom Djukanovićom 19. mája tohto roku v Bruseli.

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices